Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową

Tradycyjne racuchy smażone przez mamę lub babcię to dla wielu z nas miłe wspomnienie z dzieciństwa. Dziś mamy dla was propozycję na inną wersję tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne racuchy budyniowe.

Racuchy lekiem na całe zło

Zły dzień w pracy, przemoczone buty, nieprzyjemna sytuacja w sklepie... Takie rzeczy mogą sprawić, że dzień będzie naprawdę paskudny. W takich chwilach warto sięgnąć po tak zwane "comfort food" - potrawy, które ze względu na dobre skojarzenia wprawią nas w lepszy nastrój, przypomną miłe chwile, no i oczywiście będą wspaniale smakować. Nasza propozycja to bardzo proste i pyszne racuchy budyniowe. To ulepszona wersja tradycyjnych racuszków - ciasto ma delikatny aromat, nadany przez proszek budyniowy. Sprawdźcie, jak je zrobić!

Zobaczcie także genialne naleśniki budyniowe:

Naleśniki budynioweNaleśniki budyniowe - dobre na każdą porę dnia. Mamy przepis

Racuchy budyniowe - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • opakowanie drożdży suchych lub ok. 15 g drożdży świeżych,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru),
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jabłka,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cukier puder do posypania racuchów
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze

Jak zrobić racuchy budyniowe? 

Jeśli używamy świeżych drożdży, to wkruszamy je do miseczki, dodajemy łyżkę mąki, szczyptę soli i cukier, a następnie zalewamy ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie przelewamy drożdże do dużej miski, wsypujemy mąkę oraz proszek budyniowe, wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy.

Jeżeli korzystamy z drożdży suszonych, wsypujemy je do dużej miski, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy.

Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Jabłka obieramy ze skórek i kroimy w kostkę lub półplasterki. Wrzucamy je do ciasta drożdżowego i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką nakładamy porcje ciasta z jabłkami i smażymy przez kilka minut po każdej stronie, aż ciasto ładnie się zrumieni. Porcje nie powinny być bardzo duże, ponieważ ciasto powinno jeszcze wyrosnąć.

Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy je cukrem pudrem i podajemy na ciepło. 

Zobacz wideo Zobaczcie także wersję z cydrem!

Zainspirowaliśmy was? Sami zabieramy się za smażenie!