Szarlotkę czy jabłecznik według przepisu mamy, babci czy którejś z kulinarnych celebrytek robiliście już pewnie kilka razy tej jesieni. Dziś mamy dla was inny pomysł na deser - pieczone jabłka z maślano-orzechową kruszonką. Są bardzo aromatyczne, soczyste i mięciutkie. Smakują wprost nieziemsko. Jak zrobić pieczone jabłka z kruszonką? Sprawdźcie przepis.
Składniki:
Uwaga - nie podajemy dokładnych proporcji. Wszystko zależy od tego, ile jabłek chcecie upiec i jak bardzo oprószyć je orzechową kruszonką. To jeden z tych przepisów, które każdy musi zmodyfikować pod własny gust (i wszystkich szczęściarzy, których poczęstuje).
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Do dużej miski wlewamy wodę i kilka łyżek octu jabłkowego. Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce wkładamy do miski z wodą i octem, by nie zbrązowiały.
Orzechy bardzo drobno siekamy. Wsypujemy je do drugiej miski, dodajemy cukier, sól, przyprawy i płatki owsiane, a także masło. Składniki dokładnie mieszamy.
Jabłka wyjmujemy z wody, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu. Podlewamy je sokiem jabłkowym, tak aby były w nim częściowo zanurzone. Przygotowaną wcześniej kruszonką obsypujemy jabłka po wierzchu. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy jabłka przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Jabłka powinny stać się miękkie, a posypka ładnie zbrązowieć. Upieczone jabłka przekładamy na talerze i serwujemy na gorąco.