Dżem z dyni i jabłek - doskonały pomysł na jesienne przetwory
Dżem z dyni i jabłek – jak go przygotować?
Sposobów na przygotowanie dżemu z dyni i jabłek jest kilka. Jeśli lubisz słodkie przetwory, na pewno posmakuje Ci konfitura z dyni i jabłek. Doskonałymi dodatkami do takiego dżemu jest pomarańcza oraz imbir. Jak zrobić dżem z dyni i jabłek? Podpowiadamy!
Przepis na dżem z dyni i jabłek z imbirem
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg dyni,
- 3/4 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 3-4 cm korzenia imbiru,
- 1 szklanka wody
Dżem z dyni i jabłek z imbirem – przygotowanie:
Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń miąższ i pestki, a potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka umyj i również obierz ze skórki, a potem pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp cukier, wrzuć dynię i gotuj ją przez 10 minut. Potem dodaj jabłka oraz starty na tarce o najmniejszych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj, aż konsystencja zacznie przypominać dżem. Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików. Mocno zakręć i podstaw do góry dnem, aby pokrywka się zassała. Kiedy ostygną, upewnij się, że są wklęsłe.
Przepis na dżem z dyni i jabłek i pomarańczy
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 5 jabłek,
- 5 słodkich pomarańczy,
- łyżka cynamonu,
- 1 szklanka wody
Dżem z dyni i jabłek bez cukru – przygotowanie
Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń pestki oraz miąższ. Obierz ją ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka i pomarańcze umyj, potem obierz ze skóry. Jabłka pokrój w kostkę, a pomarańcze podziel na cząstki i oczyść z białych skórek.
Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojoną dynię. Gotuj przez 10 minut, a potem dodaj jabłka oraz pomarańcze. Dopraw cynamonem i gotuj, aż masa będzie miała konsystencję dżemu. Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików, zakręć je i odwróć do góry dnem, by wieczka się zassały. Kiedy ostygną, sprawdź, czy są wklęsłe.
Konfitura z dyni i jabłek z suszonymi morelami
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 1 kg jabłek,
- 0,5 kg cukru,
- 200 g suszonych moreli,
- 2 łyżeczki pektyny lub żelfiksu
Konfitura z dyni i jabłek – przygotowanie
Suszone morele zalej 1,5 szklanki ciepłej wody, a potem odstaw na 1-2 godziny, by się namoczyły. Dynię pokrój, usuń pestki oraz miąższ i obierz z twardej skórki. Pokrój ją w kostkę. Obrane jabłka również pokrój w kostkę. Wyjęte z wody (nie wylewaj jej!) morele drobno posiekaj.
Do garnka wlej wodę, w której moczyły się morele, dodaj cukier i pektynę, a potem wsyp dynię. Duś ją przez 10 minut, a po tym czasie dodaj jabłka i suszone morele. Gotuj wszystko razem, aż owoce się rozpadną, a całość będzie miała żelującą konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć je mocno i podstaw do góry dnem, aby pokrywki dobrze się zassały. Gdy wystygną, sprawdź, czy wieczka są wklęsłe.
Jak dobrze wykorzystać dżem z dyni i jabłek? Przygotuj z nim te pyszne kruche rogaliki:
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?