Dżem z dyni i jabłek - doskonały pomysł na jesienne przetwory

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Dżem z dyni i jabłek wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem: kuchnią mamy lub babci. Dynia i jabłko to najpyszniejsze skarby jesieni - warto połączyć je, przygotowując pyszne przetwory! Dżem z dynią i jabłkami to nie tylko wspomnienie dzieciństwa, ale także prawdziwa dawka jesiennego smaku. Jak go przygotować?

Dżem z dyni i jabłek – jak go przygotować?

Sposobów na przygotowanie dżemu z dyni i jabłek jest kilka. Jeśli lubisz słodkie przetwory, na pewno posmakuje Ci konfitura z dyni i jabłek. Doskonałymi dodatkami do takiego dżemu jest pomarańcza oraz imbir. Jak zrobić dżem z dyni i jabłek? Podpowiadamy!

Przepis na dżem z dyni i jabłek z imbirem

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg dyni,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3-4 cm korzenia imbiru,
  • 1 szklanka wody

Dżem z dyni i jabłek z imbirem – przygotowanie:

Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń miąższ i pestki, a potem obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka umyj i również obierz ze skórki, a potem pokrój w kostkę. Do dużego garnka wlej wodę, wsyp cukier, wrzuć dynię i gotuj ją przez 10 minut. Potem dodaj jabłka oraz starty na tarce o najmniejszych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj, aż konsystencja zacznie przypominać dżem. Gorący dżem nakładaj do wyparzonych słoików. Mocno zakręć i podstaw do góry dnem, aby pokrywka się zassała. Kiedy ostygną, upewnij się, że są wklęsłe.

Przepis na dżem z dyni i jabłek i pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 5 jabłek,
  • 5 słodkich pomarańczy,
  • łyżka cynamonu,
  • 1 szklanka wody

Dżem z dyni i jabłek bez cukru – przygotowanie

Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń pestki oraz miąższ. Obierz ją ze skórki i pokrój w kostkę. Jabłka i pomarańcze umyj, potem obierz ze skóry. Jabłka pokrój w kostkę, a pomarańcze podziel na cząstki i oczyść z białych skórek.

Do garnka wlej wodę, wrzuć pokrojoną dynię. Gotuj przez 10 minut, a potem dodaj jabłka oraz pomarańcze. Dopraw cynamonem i gotuj, aż masa będzie miała konsystencję dżemu. Przełóż dżem do czystych, wyparzonych słoików, zakręć je i odwróć do góry dnem, by wieczka się zassały. Kiedy ostygną, sprawdź, czy są wklęsłe.

Konfitura z dyni i jabłek z suszonymi morelami

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 200 g suszonych moreli,
  • 2 łyżeczki pektyny lub żelfiksu

Konfitura z dyni i jabłek – przygotowanie

Suszone morele zalej 1,5 szklanki ciepłej wody, a potem odstaw na 1-2 godziny, by się namoczyły. Dynię pokrój, usuń pestki oraz miąższ i obierz z twardej skórki. Pokrój ją w kostkę. Obrane jabłka również pokrój w kostkę. Wyjęte z wody (nie wylewaj jej!) morele drobno posiekaj.

Do garnka wlej wodę, w której moczyły się morele, dodaj cukier i pektynę, a potem wsyp dynię. Duś ją przez 10 minut, a po tym czasie dodaj jabłka i suszone morele. Gotuj wszystko razem, aż owoce się rozpadną, a całość będzie miała żelującą konsystencję. Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Zakręć je mocno i podstaw do góry dnem, aby pokrywki dobrze się zassały. Gdy wystygną, sprawdź, czy wieczka są wklęsłe.

Jak dobrze wykorzystać dżem z dyni i jabłek? Przygotuj z nim te pyszne kruche rogaliki:

Zobacz wideo
Więcej o:

Komentarze (0)

Dżem z dyni i jabłek - doskonały pomysł na jesienne przetwory

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).