Deser z mascarpone i malinami w pucharku
Desery z malinami to nie tylko słodkie, ale również bardzo efektowne smakołyki, które zazwyczaj można spotkać w dobrych kawiarniach czy cukierniach. W domu również możemy się rozkoszować doskonałym smakiem takich słodkości. Wystarczy odrobina czasu, by wyczarować w swojej kuchni naprawdę wyjątkowy deser z mascarpone i malinami. Do przygotowania czterech porcji takiego poczęstunku potrzebne będzie:
- 500 g świeżych lub mrożonych malin
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 330 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie herbatników
- do dekoracji: mleczna czekolada, kilka świeżych malin i borówek
Przygotowanie:
- Maliny dokładnie myjemy i zostawiamy w durszlaku do odsączenia. Następnie z użyciem blendera blendujemy na gładką masę i rozlewamy do szklanych pucharków lub niskich szklanek.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, dalej miksując na niższych obrotach. Powstały krem wyłożyć na malinowy mus w pucharkach.
- Herbatniki wrzucić do malaksera i zmiksować tak, aby pozostały niewielkie cząstki. Wysypać wierzchnią warstwę w pucharkach.
- Całość udekorować kilkoma świeżymi malinami i borówkami.
Deser z malin, czyli malinowa chmurka dla wymagających
Deser z malin to także ciasto, w którym te owoce odegrają główną rolę. Popularnym i często podawanym w okresie letnim ciastem jest tzw. malinowa chmurka, która jest wyjątkowo atrakcyjnym deserem nie tylko ze względu na swój wygląd, ale przede wszystkim smak. Przygotowanie jej wymaga nieco wprawy, a także odrobinę czasu - najwięcej wymaga go odpowiednie dosuszenie bezy, która jest składową częścią wypieku.
Oto niezbędne składniki, z których przygotujesz standardową blachę ciasta:
- na bezę: 4 białka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny, siekane migdały do dekoracji
- na ciasto kruche: 4 żółtka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła
- na krem: 600 ml śmietany kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego, 4 galaretki malinowe, 500 g świeżych malin.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotowujemy bezę. Ubijamy białka, dodajemy pozostałe składniki, a następnie suszymy na pergaminie w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 120-130°C.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki. Pieczemy około pół godziny do zarumienienia.
- Galaretki malinowe rozpuszczamy, a gdy zaczną tężeć, wrzucamy świeże maliny. Tężejącą galaretkę wylewamy na upieczone i przestygnięte kruche ciasto.
- Z podanych składników przygotowujemy krem, który rozsmarowujemy na stężonej galaretce.
- Na kremie umieszczamy wysuszoną bezę i wkładamy ciasto do lodówki.
Pavlova z malinami, czyli szybki i efektowny letni tort
Pavlova z malinami to z pewnością królowa wśród letnich deserów. Efektowna, będąca połączeniem słodyczy bezy i lekkiej kwasowości owoców przypadnie do gustu nawet największym smakoszom słodyczy. Przygotowanie jej nie wymaga specjalnych umiejętności czy wyszukanych składników - każdy może spróbować sam. Jedyną trudność nastręcza odpowiednie wysuszenie bezy - tu trzeba mieć sporo wyczucia i poznać swój piekarnik, by określić, w jakim tempie i w jakiej temperaturze najlepiej będzie suszyć bezę.
Składniki:
- na bezę: 6 białek, 250 g cukru, łyżka skrobi ziemniaczanej, łyżeczka octu winnego
- na krem: 500 ml śmietany kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru
- dodatkowo: 250 g świeżych malin, gałązki mięty
Przygotowanie:
- Białka ubijamy. Do gęstej piany dosypujemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę i ocet i delikatnie łączymy szpatułką.
- Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg (średnica około 20-22 cm). Na jego powierzchnię wykładamy pianę i nadajemy jej kształt łyżką.
- Bezę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez około 3 minuty w temperaturze 170°C. Następnie obniżamy temperaturę do 120°C i suszymy przez około 1,5 godziny. Po zakończonym pieczeniu należy pozostawić bezę w piekarniku, aby jeszcze doschła.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie partiami mascarpone.
- Bezę smarujemy warstwą kremu, na którym układamy maliny i świeże gałązki mięty. Gotową całość schładzamy w lodówce.
Zobacz też: Sok z malin na zimę - krok po kroku. Jak go przygotować?
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji