Szybkie desery na zimno - idealne na upały. Co przygotować? [PRZEPISY]

Szybkie desery na zimno to coś, o czym w upalne dni marzy niemal każdy. Gdy z nieba leje się żar, a słońce maluje nasze ciała na brąz, zimne napoje i desery dostarczają ochłody i ukojenia. Warto poznać kilka ciekawych przepisów na orzeźwiające desery, które da się przygotować w krótkim czasie.

Desery w pucharku: idealna przekąska na lato

Desery w pucharku to idealny pomysł na letnie upały. Porcje można przygotować odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce, bądź wykonać je tuż przed spożyciem – czekając tylko tyle, ile potrzeba do schłodzenia smakołyku.

Składniki:

  • 200 gramów świeżych truskawek,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 sos truskawkowy,
  • 6 – 8 bezików,
  • liście mięty do dekoracji.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Na dno pucharków wycisnąć odrobinę sosu truskawkowego, a następnie układać na przemian ubitą śmietankę, pokruszone beziki, truskawki i sos. Udekorować miętą. Truskawki można zastąpić malinami, a sos truskawkowy – sosem malinowym.

  • Bezglutenowe Tiramisu – przepis

Składniki:

  • 200 ml mocnej kawy,
  • 100 ml likieru amaretto (opcjonalnie),
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • biszkopty bezglutenowe,
  • świeże maliny do dekoracji.

Kawę przestudzić, dodać amaretto, wymieszać. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone, ekstrakt migdałowy i cukier puder, zmiksować na puszysty krem. Biszkopty namoczyć w kawie. Na dno pucharków położyć po dwa biszkopty, na nie wyłożyć warstwę kremu, ponownie dwa biszkopty i kolejną warstwę kremu. Wstawić do lodówki na około godzinę. Przed podaniem posypać kakao i udekorować malinami.

Zimny deser: jak go przygotować?

Zimny deser to wspaniała niespodzianka zarówno po obiedzie, jak i po powrocie z plaży. Z pewnością ucieszą nas zarówno lody, które wyjmiemy z zamrażarki, jak i znajdujący się w niej owocowy sorbet własnej roboty. Warto przygotować go wcześniej i sięgać po niego zawsze wtedy, gdy przyjdzie nam nań ochota.

  • Sorbet arbuzowy – przepis

Składniki:

  • 1 kg miąższu arbuza,
  • 200 gramów świeżych malin,
  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • syrop z agawy do smaku,
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji.

Miąższ arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę i wstawić do zamrażalnika na 12 godzin. Następnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. Wymieszać arbuza, maliny, sok z limonki oraz syrop z agawy, wstawić do zamrażalnika. Nakładać do miseczek najlepiej gałkownicą do lodów, udekorować listkami mięty.

Deser z jabłek na zimno – prosty przepis

Deser z jabłek na zimno to ciekawa alternatywa dla deserów z owoców sezonowych. Choć z latem bezsprzecznie kojarzą nam się truskawki, maliny, porzeczki, jagody czy nawet arbuzy, to gdy spróbujemy deseru jabłkowego – ten smak będzie już dla nas na zawsze synonimem lata.

  • Deser jabłkowy na zimno – przepis

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • półtorej łyżeczki cynamonu,
  • 80 ml wody,
  • półtorej łyżki masła,
  • ćwierć szklanki brązowego cukru,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 150 gramów serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 szklanka granoli,
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników maślanych.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić  w kostkę. Na patelni połączyć je z masłem, wodą, brązowym cukrem i cynamonem, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Na dnie pucharków umieścić pokruszone herbatniki, następnie mieszankę z mascarpone, warstwę granoli, duszone jabłka i ponownie warstwę granoli. Podawać schłodzone.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na sernik na zimno

Przepis na deser na zimno

Jeśli przepis na deser na zimno ma w swoim składzie owoce, to z pewnością zdobędzie nasze serca. Niezależnie od tego, czy smakołyk wykonamy z owoców tropikalnych czy sezonowych.

  • Deser tropikalny – przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 puszka ananasa,
  • 250 ml soku pomarańczowego,
  • 50 ml likieru kokosowego,
  • 70 gramów cukru,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Żelatynę namoczyć i odstawić do napęcznienia. Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki (sok przelać do większej miseczki). Do soku z ananasa dolać sok pomarańczowy, dodać cukier i likier kokosowy. Namoczoną żelatynę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, uważać, by się nie zagotowała, następnie przelać ją do soku i energicznie wymieszać trzepaczką, tak by składniki się połączyły. Do galaretki dołożyć 4 łyżki pokrojonego ananasa. Przełożyć do szklanek lub pucharków i odstawić do lodówki na około godzinę. Przed podaniem udekorować pozostałym ananasem i posypać wiórkami kokosowymi.

  • Deser truskawkowy przyozdobiony miętą – przepis

Składniki:

  • 600 gramów truskawek,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • listki świeżej mięty do dekoracji.

Truskawki pozbawić szypułek i umyć. 1/3 truskawek zmiksować na mus, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, a potem podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Dodać do niej 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać, a następnie przelać do pozostałej części musu i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie do miseczki wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubić na sztywno. Dodać mus truskawkowy i połączyć na jednolitą masę. Do szklanek lub pucharków wyłożyć połowę kremu, następnie pokrojone truskawki i posiekaną miętę, przykryć resztą kremu, truskawek i mięty. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Truskawki można z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami lub jagodami.

Zobacz też: Dobre ciasto w formie domowej drożdżówki, czyli coś, co smakuje każdemu [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.