Desery w pucharku to idealny pomysł na letnie upały. Porcje można przygotować odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce, bądź wykonać je tuż przed spożyciem – czekając tylko tyle, ile potrzeba do schłodzenia smakołyku.
Składniki:
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Śmietankę ubić, dodać cukier puder i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Na dno pucharków wycisnąć odrobinę sosu truskawkowego, a następnie układać na przemian ubitą śmietankę, pokruszone beziki, truskawki i sos. Udekorować miętą. Truskawki można zastąpić malinami, a sos truskawkowy – sosem malinowym.
Składniki:
Kawę przestudzić, dodać amaretto, wymieszać. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać mascarpone, ekstrakt migdałowy i cukier puder, zmiksować na puszysty krem. Biszkopty namoczyć w kawie. Na dno pucharków położyć po dwa biszkopty, na nie wyłożyć warstwę kremu, ponownie dwa biszkopty i kolejną warstwę kremu. Wstawić do lodówki na około godzinę. Przed podaniem posypać kakao i udekorować malinami.
Zimny deser to wspaniała niespodzianka zarówno po obiedzie, jak i po powrocie z plaży. Z pewnością ucieszą nas zarówno lody, które wyjmiemy z zamrażarki, jak i znajdujący się w niej owocowy sorbet własnej roboty. Warto przygotować go wcześniej i sięgać po niego zawsze wtedy, gdy przyjdzie nam nań ochota.
Składniki:
Miąższ arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę i wstawić do zamrażalnika na 12 godzin. Następnie przepuścić go przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko. Wymieszać arbuza, maliny, sok z limonki oraz syrop z agawy, wstawić do zamrażalnika. Nakładać do miseczek najlepiej gałkownicą do lodów, udekorować listkami mięty.
Deser z jabłek na zimno to ciekawa alternatywa dla deserów z owoców sezonowych. Choć z latem bezsprzecznie kojarzą nam się truskawki, maliny, porzeczki, jagody czy nawet arbuzy, to gdy spróbujemy deseru jabłkowego – ten smak będzie już dla nas na zawsze synonimem lata.
Składniki:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni połączyć je z masłem, wodą, brązowym cukrem i cynamonem, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i mascarpone. Na dnie pucharków umieścić pokruszone herbatniki, następnie mieszankę z mascarpone, warstwę granoli, duszone jabłka i ponownie warstwę granoli. Podawać schłodzone.
Jeśli przepis na deser na zimno ma w swoim składzie owoce, to z pewnością zdobędzie nasze serca. Niezależnie od tego, czy smakołyk wykonamy z owoców tropikalnych czy sezonowych.
Składniki:
Żelatynę namoczyć i odstawić do napęcznienia. Ananasa odsączyć i pokroić na kawałki (sok przelać do większej miseczki). Do soku z ananasa dolać sok pomarańczowy, dodać cukier i likier kokosowy. Namoczoną żelatynę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, uważać, by się nie zagotowała, następnie przelać ją do soku i energicznie wymieszać trzepaczką, tak by składniki się połączyły. Do galaretki dołożyć 4 łyżki pokrojonego ananasa. Przełożyć do szklanek lub pucharków i odstawić do lodówki na około godzinę. Przed podaniem udekorować pozostałym ananasem i posypać wiórkami kokosowymi.
Składniki:
Truskawki pozbawić szypułek i umyć. 1/3 truskawek zmiksować na mus, pozostałe pokroić na mniejsze kawałki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, a potem podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Dodać do niej 2 łyżki musu truskawkowego, wymieszać, a następnie przelać do pozostałej części musu i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie do miseczki wlać śmietankę, dodać mascarpone i cukier puder, ubić na sztywno. Dodać mus truskawkowy i połączyć na jednolitą masę. Do szklanek lub pucharków wyłożyć połowę kremu, następnie pokrojone truskawki i posiekaną miętę, przykryć resztą kremu, truskawek i mięty. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Truskawki można z powodzeniem zastąpić innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami lub jagodami.
Zobacz też: Dobre ciasto w formie domowej drożdżówki, czyli coś, co smakuje każdemu [PRZEPIS]