Więcej przepisów na lubiane słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kto z nas nie kocha gofrów? Te pulchne placuszki świetnie smakują i skutecznie poprawiają humor. Dziś mamy dla was prosty przepis na gofry z twarogiem - tak pysznych na pewno nie jedliście.
Gofry - przepis:
Potrzebne składniki:
- 130 g twarogu (może być ten z wiaderka)
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju lub płynnego masła
Gofry - sposób wykonania:
- Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do twarogu i całość zmiksuj. Następnie dodaj oba cukry, mleko i olej oraz proszek do pieczenia. Połącz składniki w jednolitą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj pianę z białek do masy na gofry i za pomocą szpatułki całość wymieszaj.
- Przygotuj gofrownicę i za pomocą pędzelka, rozprowadź na blaszkach niewielka ilość oleju. Na rozgrzane blaszki nakładaj porcję ciasta na gofry i smaż na apetyczny, złoty kolor. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry twarogowe to prawdziwy hit, nie tylko dla najmłodszych. Podawaj je z bitą śmietaną i owocami, ten smak podaruje twojej rodzinie odrobinę wiosny, na którą tak bardzo czekamy. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina