Przepis na gofry z nietypowym składnikiem. Tak pysznych gofrów jeszcze nie jedliście

Gofry to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na gofry jest dobrze znany, ale co powiesz na gofry twarogowe? Wychodzą delikatne i absolutnie przepyszne - jak tylko ich spróbujesz, już zawsze będziesz robić gofry w ten sposób.

Więcej przepisów na lubiane słodkości znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kto z nas nie kocha gofrów? Te pulchne placuszki świetnie smakują i skutecznie poprawiają humor. Dziś mamy dla was prosty przepis na gofry z twarogiem - tak pysznych na pewno nie jedliście.

Gofry - przepis:

Potrzebne składniki:

  • 130 g twarogu (może być ten z wiaderka)
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju lub płynnego masła

Gofry - sposób wykonania:

  1. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do twarogu i całość zmiksuj. Następnie dodaj oba cukry, mleko i olej oraz proszek do pieczenia. Połącz składniki w jednolitą masę.
  2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj pianę z białek do masy na gofry i za pomocą szpatułki całość wymieszaj. 
  3. Przygotuj gofrownicę i za pomocą pędzelka, rozprowadź na blaszkach niewielka ilość oleju. Na rozgrzane blaszki nakładaj porcję ciasta na gofry i smaż na apetyczny, złoty kolor. Gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Gofry twarogowe to prawdziwy hit, nie tylko dla najmłodszych. Podawaj je z bitą śmietaną i owocami, ten smak podaruje twojej rodzinie odrobinę wiosny, na którą tak bardzo czekamy. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina

Więcej o:
Copyright © Agora SA