Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej
Woda z ogórków kiszonych uchodzi za jedno z najlepszych lekarstw na kaca. Niektórzy piją ją także dla zdrowia - doskonale nawadnia i ma dużo witamin. Jeśli nie przepadacie za takim napojem, z wody z ogórków kiszonych zróbcie pyszny chleb. Jest mięciutki, pięknie wyrośnięty i doskonale smakuje. Sprawdźcie, jak go upiec.
Składniki:
* do zrobienia chleba bez obaw można użyć wody z samodzielnie przygotowywanych ogórków kiszonych. Jeśli macie takie ze sklepu, sprawdźcie skład. W kiszonce nie powinien znajdować się ocet (oznacza to, że ogórki nie były kiszone tylko zakwaszane octem), a najlepiej, gdy w składzie będą tylko ogórki, woda, sól (oraz chrzan, czosnek, koper), bez sztucznych dodatków.
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski wsypujemy obie mąki. Następnie wlewamy podrośnięty rozczyn, wodę z kiszonych ogórków, dodajemy olej i sól. Wszystko łączymy, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Po wierzchu posypujemy makiem lub sezamem.
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 st. C. Studzimy przed pokrojeniem na kromki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.