Chleb na wodzie z ogórków kiszonych. Mięciutki i genialny w smaku

Robiliście kiedyś chleb na wodzie z ogórków kiszonych? Jeśli nie, to czas najwyższy! Chlebek jest miękki, pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Sprawdźcie nasz przepis!

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej

Woda z ogórków kiszonych uchodzi za jedno z najlepszych lekarstw na kaca. Niektórzy piją ją także dla zdrowia - doskonale nawadnia i ma dużo witamin. Jeśli nie przepadacie za takim napojem, z wody z ogórków kiszonych zróbcie pyszny chleb. Jest mięciutki, pięknie wyrośnięty i doskonale smakuje. Sprawdźcie, jak go upiec.

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka wody z kiszonych ogórków*,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • mak lub sezam do posypania

* do zrobienia chleba bez obaw można użyć wody z samodzielnie przygotowywanych ogórków kiszonych. Jeśli macie takie ze sklepu, sprawdźcie skład. W kiszonce nie powinien znajdować się ocet (oznacza to, że ogórki nie były kiszone tylko zakwaszane octem), a najlepiej, gdy w składzie będą tylko ogórki, woda, sól (oraz chrzan, czosnek, koper), bez sztucznych dodatków.

Jak zrobić chleb na wodzie z ogórków kiszonych?

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do dużej miski wsypujemy obie mąki. Następnie wlewamy podrośnięty rozczyn, wodę z kiszonych ogórków, dodajemy olej i sól. Wszystko łączymy, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie przekładamy ciasto do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Po wierzchu posypujemy makiem lub sezamem.

Zobacz wideo Chleb w godzinę - jak go zrobić w domu? [PRZEPIS]

Chleb na wodzie z ogórków kiszonych pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 st. C. Studzimy przed pokrojeniem na kromki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.