Młoda kapusta - przepis z boczkiem i koperkiem. Doskonały pomysł na szybki i aromatyczny obiad

Młoda kapusta - przepis na obiad w kilka minut, który sprawdza się zawsze kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcemy zjeść coś na ciepło. Idealnym dodatkiem będzie boczek podkreślający smak całości.
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Wiosenny czas sprzyja szybkiemu gotowaniu. Dostęp do świeżych warzyw zachęca do próbowania nowych smaków i eksperymentowania w kuchni. Przepis na młodą kapustę z boczkiem i koperkiem jest niezbędny dla wszystkich smakoszy. 

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

LeczoPrzepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - banalny przepis na szybki obiad

Młoda kapusta - przepis z boczkiem i koperkiem. Doskonały pomysł na szybki i aromatyczny obiad

Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, warto skorzystać z przepisu na młodą kapustę z boczkiem. To ciepłe i aromatyczne danie jest szybkie w wykonaniu i bez wątpienia może stać się lekkim, wiosennym obiadem. Wystarczy kilka podstawowych składników, a całość możemy zjadać z chlebem, solo lub wykorzystać nawet kolejnego dnia jako dodatek do innego dania. Młoda kapusta - przepis z boczkiem i koperkiem podany poniżej jest prosty dla każdego, nawet najmniej doświadczonego kucharza. 

SKŁADNIKI:

  • główka młodej kapusty,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 3 cebule
  • sól, 
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • pęczek świeżego kopru
  • 2 szklanki wody

ChłodnikProsty przepis na orzeźwiający chłodnik. Najlepszy obiad na upalne dni

Młoda kapusta - przepis na wykonanie pysznego obiadu w kilka minut

  1. Przygotowując młodą kapustę, należy obrać ją z kilku pierwszych liści, które często nie są w zbyt dobrej kondycji ze względu na transport. 
  2. Tak przygotowaną młodą kapustę przekrój na pół. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Pokrój w kostkę boczek i cebulę. 
  4. Boczek smaż na małym ogniu w głębokiej patelni. Ważne, aby wytopić z niego tłuszcz.
  5. Usmażony boczek przełóż do wysokiego garnka, pozostawiając tłuszcz na patelni.
  6. Usmaż cebulę na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Przełóż do garnka.
  7. Posiekaj drobno młodą kapustę, wrzuć do garnka, zalej dwiema szklankami wody. Całość wymieszaj. 
  8. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pamiętaj, że młoda kapusta gotuje się znacznie szybciej, dlatego warto pomieszać ją raz na jakiś czas, aby nie doprowadzić do jej rozgotowania.
  9. Na koniec dopraw do smaku używając soli i pieprzu. Wsyp drobno posiekany koperek, gotuj około dwóch minut i gotowe. Smacznego!
Więcej o: