Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.
Maj to miesiąc, w którym odżywają lokalne warzywniaki. Półki aż uginają się od kolorowych produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni. Ale prawdziwą gwiazdą wiosny jest bez wątpienia młoda kapusta. Najlepiej przygotować ją z ziemniakami i świeżym koperkiem. Doskonale sprawdzi się na obiad, ale też sycącą kolację. Dzięki wykorzystaniu masła, danie to nabierze wyjątkowej kremowości.
1. Na dnie dużego garnka rozpuszczamy 4 łyżki masła. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na złoto,
2. Połowę cebuli odkładamy na bok. Użyjemy jej później do polania ziemniaków,
3. Do garnka dorzucamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy jeszcze 3 minuty,
4. Do garnka wlewamy 2 l gorącego bulionu warzywnego. Gotujemy 5 minut,
5. Do gotującej się kapusty dosypujemy kaszę. Gotujemy jeszcze 15-20 min,
6. W drugim garnku gotujemy młode ziemniaki pokrojone na ćwiartki,
7. Do kapusty dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Gotujemy jeszcze 5 min,
8. Podajemy w dwóch osobnych miseczkach - w jednej kapustę, w drugiej ziemniaki polane cebulką i posypane koperkiem.