Wiosenna młoda kapusta. Pamiętaj o maśle, żeby wyszła idealnie kremowa

Młoda kapusta to danie, które śni nam się zimą i za którym tęsknimy cały rok. Kiedy pojawia się na bazarkach - zaczynamy wielkie, kuchenne eksperymentowanie, ale najchętniej wracamy do przepisu, który kojarzy się nam z dzieciństwem. Zdradzamy sekret idealnej młodej kapusty.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na głównej stronie Gazeta.pl.

Maj to miesiąc, w którym odżywają lokalne warzywniaki. Półki aż uginają się od kolorowych produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni. Ale prawdziwą gwiazdą wiosny jest bez wątpienia młoda kapusta. Najlepiej przygotować ją z ziemniakami i świeżym koperkiem. Doskonale sprawdzi się na obiad, ale też sycącą kolację. Dzięki wykorzystaniu masła, danie to nabierze wyjątkowej kremowości. 

Młoda kapusta. Składniki

  • młoda kapusta,
  • 80 g kaszy pęczak,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 6 młodych ziemniaków,
  • koperek,
  • 4 łyżki masła,
  • łyżeczka kminku,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżka octu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

1. Na dnie dużego garnka rozpuszczamy 4 łyżki masła. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na złoto,

2. Połowę cebuli odkładamy na bok. Użyjemy jej później do polania ziemniaków,

3. Do garnka dorzucamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy jeszcze 3 minuty,

4. Do garnka wlewamy 2 l gorącego bulionu warzywnego. Gotujemy 5 minut,

5. Do gotującej się kapusty dosypujemy kaszę. Gotujemy jeszcze 15-20 min,

6. W drugim garnku gotujemy młode ziemniaki pokrojone na ćwiartki,

7. Do kapusty dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Gotujemy jeszcze 5 min,

8. Podajemy w dwóch osobnych miseczkach - w jednej kapustę, w drugiej ziemniaki polane cebulką i posypane koperkiem. 

Więcej o: