Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto bananowe powinno znaleźć się w zeszycie z przepisami każdej szanującej się gospodyni. Wykonanie tego deseru nie jest skomplikowane, ale trzeba się trochę namiksować. Jeśli jednak poświęcisz kilka minut na porządne ubicie masła, twoje ciasto bananowe będzie mięciutkie, wilgotne i nie obeschnie za szybko. Zapraszamy do prostego przepisu na najlepszy deser z bananów.
Ciasto bananowe - przepis
Składniki:
- 3 mocno dojrzałe banany
- 110 g miękkiego masła
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon do smaku
Ciasto bananowe - sposób wykonania
- Przygotuj miskę i włóż do niej miękkie masło. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier puder. Miksuj tak długo, aż masło ubije się na jasny puch. Może to chwilę zająć, ale to bardzo ważny etap.
- Do drugiej miski włóż banany i rozgnieć je widelcem na papkę. Dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką. Następnie przełóż banany do ubitego masła i zmiksuj na wolnych obrotach.
- Do masy przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i cynamon. Następnie całość wymieszaj lub krótko zmiksuj, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
- Przygotuj formę do pieczenia (możesz użyć keksówki) i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem. Ostrożnie przelej ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Po upieczeniu ostudź.
Tak przygotowane ciasto bananowe posyp cukrem pudrem lub polej polewą z białej czekolady. Jeśli chcesz sobie skutecznie poprawić humor pysznym deserem, z całego serca polecamy ciasto bananowe.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.