Sos kurkowy - przepis. Nie zapomnij o najważniejszym składniku. Dzięki niemu będzie kremowy i pyszny

Sos kurkowy - przepis na doskonały dodatek do mięs i makaronów. Jak go przygotować, by sos nie był gorzki, a kremowy i obłędnie pyszny? Wystarczy zadbać o jeden składnik - jaki? Odpowiadamy.

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Świetnie sprawdzą się w zupach, sosach i jako dodatek do makaronu. Jeśli chcemy zatrzymać ich smak na później, możesz je zamrozić. A sos przygotowany z kurek zimą będzie smakował równie pysznie.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Sos kurkowy - przepis. Wybierz śmietankę 30 proc., a będzie smakował obłędnie

Składniki:

  • 300-350 g kurek (świeżych lub rozmrożonych),
  • cebula,
  • marchewka,
  • pół pietruszki,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1/2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Więcej przydatnych przepisów na smaczne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić sos kurkowy do makaronu lub mięsa? Prosty przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie sosu kurkowego nie jest trudne. Aby jednak nasz obiad wyszedł obłędnie, musisz zastosować się krok po kroku do przepisu.
  2. Cebulę pokrój w piórka. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub za pomocą obieraczki przygotuj plastry. Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na patelnię pokrojoną w piórka cebulkę i smaż ją, aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby i wlej bulion.
  4. Gotuj kurki przez kilka minut pod przykrywką, aż dobrze zmiękną. Wtedy dodaj śmietankę 30 proc.
  5. Jeśli sos jest zbyt rzadki, razem ze śmietaną dodaj 1-2 łyżeczki mąki rozrobione z odrobiną wody. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Więcej o: