-
Haps
-
Jak przygotować
- Sos kurkowy - przepis. Nie zapomnij o najważniejszym składniku. Dzięki niemu będzie kremowy i pyszny
Sos kurkowy - przepis. Nie zapomnij o najważniejszym składniku. Dzięki niemu będzie kremowy i pyszny
Sos kurkowy - przepis na doskonały dodatek do mięs i makaronów. Jak go przygotować, by sos nie był gorzki, a kremowy i obłędnie pyszny? Wystarczy zadbać o jeden składnik - jaki? Odpowiadamy.
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Świetnie sprawdzą się w zupach, sosach i jako dodatek do makaronu. Jeśli chcemy zatrzymać ich smak na później, możesz je zamrozić. A sos przygotowany z kurek zimą będzie smakował równie pysznie.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Sos kurkowy - przepis. Wybierz śmietankę 30 proc., a będzie smakował obłędnie
Składniki:
- 300-350 g kurek (świeżych lub rozmrożonych),
- cebula,
- marchewka,
- pół pietruszki,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 1/2 szklanki ciepłego bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Więcej przydatnych przepisów na smaczne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić sos kurkowy do makaronu lub mięsa? Prosty przepis krok po kroku
- Przygotowanie sosu kurkowego nie jest trudne. Aby jednak nasz obiad wyszedł obłędnie, musisz zastosować się krok po kroku do przepisu.
- Cebulę pokrój w piórka. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój na mniejsze kawałki lub za pomocą obieraczki przygotuj plastry. Kurki dokładnie oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie wrzuć na patelnię pokrojoną w piórka cebulkę i smaż ją, aż się zeszkli. Następnie dodaj grzyby i wlej bulion.
- Gotuj kurki przez kilka minut pod przykrywką, aż dobrze zmiękną. Wtedy dodaj śmietankę 30 proc.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, razem ze śmietaną dodaj 1-2 łyżeczki mąki rozrobione z odrobiną wody. Wszystko dobrze zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na gorąco. Smacznego!