Śliwki w słoiku do ciasta. Domowe przetwory z sezonowych owoców, których nie może zabraknąć w spiżarni

Domowe przetwory nie mają sobie równych, zwłaszcza te słodkie przygotowane z sezonowych owoców. Śliwki w słoiku do ciasta to element obowiązkowy każdej spiżarni. Przepis jest banalnie prosty a efekt wyjątkowo pyszny słodki. Kluczowe okażą się dojrzałe i soczyste owoce.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na półkach spiżarni królują kiszonki, sałatki, sosy, dżemy i konfitury. Wśród słodkich przetworów nie może zabraknąć owocowego akcentu, który nada charakteru i słodkości każdemu wypiekowi. Śliwki sprawdzą się w tej roli idealnie, a szczególnie te odpowiednio przygotowane. 

Śliwki w słoiku do ciasta - owocowy rarytas 

Smaki lata zamknięte w słoikach to prawdziwy rarytas oraz duma każdego kucharza. Sezonowe produkty przetworzone w odpowiedni sposób przez kolejne miesiące mogą leżakować na półkach i czekać na odpowiedni moment. Pośród aromatycznych warzyw i owoców szczególną uwagę warto poświęcić śliwkom, które nie tylko są bogatym źródłem witamin, ale także wyjątkowo smacznym produktem, który można podawać na wiele sposobów. 

Przetwory ze śliwek to przede wszystkim dżemy i powidła. Warto jednak skusić się na nieco inny przepis i przygotować śliwki w słoiku, które idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do ciast i innych wypieków. Receptura jest bardzo łatwa - wystarczy nabyć słodkie i soczyste owoce, zasypać je cukrem i uzbroić się w cierpliwość. Tak przygotowane owoce będą doskonałym, słodkim dodatkiem, a zamknięte w estetycznych słoiczkach sprawdzą się także jako prezent dla najbliższych. 

Zobacz wideo Ciasto sypane ze śliwkami. Jesienny pyszny deser

Przepis na słodkie śliwki w słoiku do ciasta

Składniki: 

  • 1 kg dojrzałych śliwek ulubionej odmiany,
  • 300 g cukru,
  • łyżeczka mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania: 

  • Śliwki dokładnie myjemy. Pozbawiamy ogonków i delikatnie kroimy na połówki. 
  • Owoce pozbawiamy pestek i przekładamy do dużej miski. 
  • Całość zasypujemy cukrem, i cynamonem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odkładamy na około 3-4 godziny. 
  • Gdy cukier całkowicie się rozpuści, przekładamy owoce do wyparzonych i suchych słoików. Zalewamy powstałym syropem. 
  • Naczynia starannie zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut. Słoiki studzimy i przekładamy do spiżarni. 
Więcej o: