Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Na półkach spiżarni królują kiszonki, sałatki, sosy, dżemy i konfitury. Wśród słodkich przetworów nie może zabraknąć owocowego akcentu, który nada charakteru i słodkości każdemu wypiekowi. Śliwki sprawdzą się w tej roli idealnie, a szczególnie te odpowiednio przygotowane.
Smaki lata zamknięte w słoikach to prawdziwy rarytas oraz duma każdego kucharza. Sezonowe produkty przetworzone w odpowiedni sposób przez kolejne miesiące mogą leżakować na półkach i czekać na odpowiedni moment. Pośród aromatycznych warzyw i owoców szczególną uwagę warto poświęcić śliwkom, które nie tylko są bogatym źródłem witamin, ale także wyjątkowo smacznym produktem, który można podawać na wiele sposobów.
Przetwory ze śliwek to przede wszystkim dżemy i powidła. Warto jednak skusić się na nieco inny przepis i przygotować śliwki w słoiku, które idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do ciast i innych wypieków. Receptura jest bardzo łatwa - wystarczy nabyć słodkie i soczyste owoce, zasypać je cukrem i uzbroić się w cierpliwość. Tak przygotowane owoce będą doskonałym, słodkim dodatkiem, a zamknięte w estetycznych słoiczkach sprawdzą się także jako prezent dla najbliższych.
Składniki:
Sposób przygotowania: