Co zrobić na zimę ze śliwek? Nie tylko dżemy i soki. Oryginalne przetwory ze śliwek [LISTA]

Co zrobić na zimę ze śliwek? Wydawałoby się, że z owoców można zrobić dżemy, konfitury, powidła i soki, ale jak się okazuje nie tylko. Zobaczcie, jakie nietypowe przetwory można zrobić ze śliwek.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor

Śliwki to jedne z najczęściej wybieranych owoców do przetworów. Zazwyczaj robi się z nich słodkie smakołyki jak dżemy czy soki, ale są też inne, bardziej wytrawne wersje. Należą do nich między innymi:

  • śliwki w occie,
  • likier śliwkowy,
  • śliwkowy chutney (sos niekiedy nazywany ketchupem),
  • marynowane śliwki,
  • nalewka śliwkowa,
  • śliwki kwaszone (kiszone).

Jak widać, lista jest całkiem spora. Wybraliśmy dla was dwa z powyższych pomysłów. Koniecznie wypróbujcie przepisy.

Śliwka, czyli owoc, który często lekceważymy. Niesłusznie!Śliwka na trawienie, cerę, miażdżycę. Wystarczą trzy śliwki dziennie!

Co zrobić na zimę ze śliwek? Można je zamarynować w occie

Śliwki nie są jedynymi owocami, które można marynować w occie. Innym przykładem są wiśnie czy czereśnie. Jak zrobić śliwki w occie? Całkiem łatwo. Potrzebujesz do tego:

  • śliwek węgierek - kilograma,
  • wody - litra
  • cukru (lub miodu) - szklanki,
  • octu spirytusowego - 180 mililitrów,
  • przypraw - łyżki goździków, łaski cynamonu, odrobiny kardamonu czy łaski wanilii.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, wyjmij pestki i przekrojone na pół umieść w słoikach;
  2. Zrób zalewę - najpierw zagotuj wodę z cukrem (miodem). Potem dodaj ocet z przyprawami i powtórnie zagotuj mieszankę;
  3. Zalej płynem śliwki i dobrze zakręć słoiki;
  4. Teraz została ci tylko pasteryzacja, aby móc wydłużyć czas przechowywania przetworu.

Słodki owoc w octowej zalewie - przepis na śliwki od siostry AnastazjiŚliwki w occie siostry Anastazji. Prosty przepis na wytrawny smak

Co można zrobić ze śliwek? Ciekawą opcją są kiszone owoce

Jak ukisić śliwki? Mniej więcej tak samo jak inne owoce czy warzywa. Tylko przyprawy są inne:

  • śliwki węgierki - kilogram,
  • woda - dwa litry,
  • sól - łyżka na litr wody,
  • przyprawy (do wyboru): miód, goździki, gorczyca, cynamon, kolendra, anyż, jałowiec, liście z dużą ilością garbników (np. dąb, czarna porzeczka czy wiśnia) etc. 

Wykonanie kiszonych śliwek nie różni się od przygotowania innych tego typu przetworów:

  1.  Śliwki umyj, wyjmij pestki i pokrojone w połówki owoce umieść w słoikach;
  2. Dodaj do słoików ze śliwkami wybrane przyprawy, tak, aby w każdym było po równo;
  3. Zrób solankę - zagotuj wodę z solą i zostaw do ostygnięcia;
  4. Zalej miksturą owoce i dobrze zakręć słoiki;
  5. Odstaw na przynajmniej tydzień.

Smacznego!

Więcej o: