Śliwki w occie siostry Anastazji. Prosty przepis na wytrawny smak

Słodkie owoce są dopełnieniem niejednego dania wytrawnego. A co powiesz na słodki przysmak tylko w zalewie octowej? Charakterystyczny smak nada wyrazistości wielu potrawom. Siostra Anastazja podpowie, jak zrobić śliwki w occie.

Aromatyczne śliwki w zalewie z octu pasują jako dodatek do sałatek, mięs, pasztetu i ciast. Przepis na nie był przygotowywany przez babcie, gdy tylko zaczynał się sezon na owoce, teraz mało kto o nim pamięta. Tradycyjne przepisy warto przypominać, dlatego niezawodny i prosty przepis na ten przysmak znajdziesz w tym artykule.

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Jakie śliwki wybrać?

Gatunków śliwek jest wiele. Możemy wyróżnić śliwki mirabelki, lubaszka, renklody, jednak najbardziej popularna na rynku jest odmiana węgierek i to ją wybierz, gdy zechcesz robić przetwory. Węgierki mają jajowaty kształt, są średniej wielkości, a ich kolor jest ciemnofioletowy. Miąższ jest za to soczysty, pełen soku, ale lekko cierpki. Gdy owoce dojrzeją, nie będziesz miał problemu z oddzieleniem miąższu od pestki.

Aby śliwki w occie wyszły najlepiej, przy zakupie lub ich zbieraniu wybierz te, które są lekko twardawe, nie mają żadnych uszkodzeń i są nie do końca dojrzałe. Zbyt miękkie owoce sprawdzą się lepiej w powidłach i kompotach.

Śliwki w syropieŚliwki w syropie fot. Zb89V / shutterstock.com

Śliwki w occie - banalny przepis na dodatek do dań wytrawnych

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • ¾ szklanki octu 10%,
  • 800 ml wody,
  • 220 g cukru,
  • 10 goździków,
  • laska wanilii,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania - krok po kroku

  1. Śliwki dokładnie umyj, a następnie usuń z nich pestki. Do umytych i wyparzonych słoików ciasno poukładaj połówki owoców.
  2. Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę oraz cukier. Całość zagotuj i dokładnie mieszaj, do momentu aż cukier się rozpuści. Wlej ocet, dodaj przyprawy i pozostaw do zagotowania.
  3. Zalewę przelej do słoików, w których ułożone są śliwki i szczelnie zamknij, a następnie zapasteryzuj.
  4. Tak przygotowane słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu.

Co przygotować ze śliwek w occie

Taka wersja śliwek dobrze smakuje z mięsem, pasztetem, wędlinami i pieczeniami. Może być dodatkiem do ciast, a płyn, który pozostaje w słoikach, możesz użyć jako sos do sałatek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.