Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory to prawdziwy letni rarytas. Najczęściej przygotowujemy klasyki takie jak ogórki, dżemy, soki czy sałatki. Warto jednak rozszerzyć dotychczasowe menu słoikowe i trochę poeksperymentować - babcine przepisy okażą się w tej kwestii niezastąpione.
Śliwki w occie to rewelacyjny dodatek do pieczonych mięs, wędlin czy pasztetów. Doskonale pasują również do kotletów wegetariańskich, wędzonych serów czy jarzynowych sałatek. Ten wyjątkowy smakołyk świetnie sprawdzi się w trakcie rodzinnych spotkań, czy świąt a ich oryginalny smak z pewnością zostanie doceniony.
Do przygotowania tego przetworu śmiało możemy użyć różnego rodzaju śliwek. Jednak najlepiej wypadają węgierki - ich kwaskowość i niewielki kształt będzie pasować idealnie. Miłośnicy większych śliwek o innym smaku wcale nie muszą z nich rezygnować - nie ma w tej kwestii reguły. Przy zakupie warto się jednak kierować tym, by owoce były twarde, jędrne i nie miały żadnych uszkodzeń. Zbyt przejrzałe i miękkie śliwki lepiej sprawdzą się w powidłach i dżemach.
Składniki:
Sposób przygotowania: