Śliwki w occie - przepis na przetwory babci Marysi. Zimą będą smacznym dodatkiem do mięs i sałatek

Śliwki w occie to przepis, który doskonale znają nasze babcie. Aromatyczne przetwory idealnie pasują jako dodatek do mięs, pieczeni, pasztetów czy sałatek. Chociaż receptura nie jest popularna i na dłuższy czas odeszła w niepamięć warto ją przygotować - efekt potrafi bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przetwory to prawdziwy letni rarytas. Najczęściej przygotowujemy klasyki takie jak ogórki, dżemy, soki czy sałatki. Warto jednak rozszerzyć dotychczasowe menu słoikowe i trochę poeksperymentować - babcine przepisy okażą się w tej kwestii niezastąpione. 

Śliwki w occie - zapomniany przepis na sezonowy rarytas

Śliwki w occie to rewelacyjny dodatek do pieczonych mięs, wędlin czy pasztetów. Doskonale pasują również do kotletów wegetariańskich, wędzonych serów czy jarzynowych sałatek. Ten wyjątkowy smakołyk świetnie sprawdzi się w trakcie rodzinnych spotkań, czy świąt a ich oryginalny smak z pewnością zostanie doceniony. 

Do przygotowania tego przetworu śmiało możemy użyć różnego rodzaju śliwek. Jednak najlepiej wypadają węgierki - ich kwaskowość i niewielki kształt będzie pasować idealnie. Miłośnicy większych śliwek o innym smaku wcale nie muszą z nich rezygnować - nie ma w tej kwestii reguły. Przy zakupie warto się jednak kierować tym, by owoce były twarde, jędrne i nie miały żadnych uszkodzeń. Zbyt przejrzałe i miękkie śliwki lepiej sprawdzą się w powidłach i dżemach.

Zobacz wideo Suszone śliwki odchudzają i poprawiają humor

Przepis na śliwki w occie

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek, 
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc. 
  • 750 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 6 goździków, 
  • laska wanilii, 
  • laska cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie myjemy, a następnie usuwamy z nich pestki oraz ogonki. Do słoików upychamy ciasno połówki owoców.
  2. Przygotowujemy zalewę - do garnka wlewamy wodę oraz cukier i zagotowujemy. Całość dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wlewamy ocet, dodajemy przyprawy i ponownie zagotowujemy. 
  3. Płyn przelewamy do słoików ze śliwkami i szczelnie zamykamy. 
  4. Jeśli zależy nam na długim przechowywaniu, produkt pasteryzujemy, jednak nie jest to konieczne. 
  5. Słoiki można także zapasteryzować w piekarniku. Jeśli są nadal gorące, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Jeżeli zaś słoiki ze śliwkami są już wystudzone, wstawiamy je do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 100 st. C – gdy tego nie zrobimy, jest ryzyko, że szkło pęknie wskutek zmiany temperatury. Słoiki pasteryzujemy 15-20 minut.
Więcej o: