Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przetwory nie mają sobie równych - to prawdziwy rarytas skryty w spiżarni, ale także powód do dumy, każdego kucharza. Wśród najpopularniejszych przepisów są także nieco mniej znane, lecz równie smaczne. Pikle z ogórków to ciekawa alternatywa dla kiszonych czy małosolnych. Przepis jest bardzo prosty, a efekt wyjątkowo smaczny.
Pikle z ogórków to obowiązkowy składnik każdej spiżarnii - co prawda przepisy nieco różnią się, w poszczególnych regionach kraju jednak efekt niemal zawsze jest równie pyszny. Domowe przetwory możemy przygotować na kilka sposobów - wersja klasyczna skupia się na samych ogórkach i aromatycznej zalewie na bazie wody, octu i przypraw. W wielu domach przygotowuje się także nico inną recepturę - do ogórków dodaje się także inne warzywa takie jak marchew czy cebula, a całość przypomina sałatkę.
Sposobów na to jak zrobić pikle z ogórków jest naprawdę wiele. Wystarczy przejrzeć blogi, przepisy lub książki kulinarne, by się o tym przekonać. Warto zatem wybrać swój ulubiony i przygotować zapas aromatycznych pikli na zimę.
Składniki:
Składniki na zalewę:
Sposób przygotowania: