Ogórki warto jeść o każdej porze roku. I choć warzywa te zawierają dużo wody i nie mogą poszczycić się obecnością wielu witamin i minerałów, to zawierają sporo związków fenolowych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.
Jeśli zdecydujemy się na kiszone ogórki - tym lepiej! Częste spożywanie kiszonek sprzyja m.in. łagodzeniu objawów nietolerancji pokarmowych. Dzięki kiszonkom możemy więc pozbyć się bólów i skurczy brzucha oraz wzdęć i biegunki. Są jednak inne pyszne przepisy, których warto spróbować jeszcze tego lata.
Składniki:
Składniki na zalewę:
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i kroimy w grubsze plastry. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, dodajemy obrany czosnek i koper. Dopełniamy ogórkami. Następnie przygotowujemy zalewę - dodając do garnka wszystkie składniki poza octem - mieszając od czasu do czasu. Po zdjęciu z ognia dodajemy ocet i mieszamy. Zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy przez kilka minut.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i pokroić w podłużne plastry o jednakowej grubości. Następnie należy włożyć je ciasno do słoików. Zagotować marynatę z wody, octu, cukru, kurkumy, curry, czosnku, pieprzu, soli, ziela angielskiego. Gorącą marynatą zalać ogórki i zakręcić słoik. Następnie gotować słoiki w garnku przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Składniki na zalewę:
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie umyć i pokroić w małą kostkę lub plastry. Posolić je i odstawić na cztery godziny. Następnie przygotować zalewę - zagotować cukier z octem dodać chilli i olej oraz obrany czosnek. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików oraz zalewamy przygotowaną zalewą razem z czosnkiem. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez 10 minut.