Pomidory do słoików w najlepszej wersji. Nie przecier i nie passata, a pyszna przekąska

Przepisów na przetwory z pomidorów jest całe mnóstwo. Najczęściej stawiamy na przeciery, koncentraty i passaty, rzadziej na soki z pomidorów. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidory do słoika, które smakiem mogą konkurować z najlepszymi piklami. Ich przygotowanie jest łatwe, a na każdej imprezie znikają jako pierwsze.

Pomidory do słoików w tej wersji wymiatają jak pracowita panna (albo pracowity młodzieniec) kurz spod komody. Są pyszne i idealnie pasują do każdego obiadu, zwłaszcza do mięs. Pikle z pomidorów, bo właśnie o tym przepisie mowa, są idealnymi towarzyszami steków, grillowanych karkówek i kiełbasek oraz fantastycznie nadają się na zagrychę podczas spotkań w większym gronie. Jak je zrobić? Już wszystko wyjasniamy - tutaj nie ma cudów na kiju. 

Zobacz wideo Znasz przepis na kiszone pomidory? Musisz zobaczyć nasze wideo

Pomidory do słoika na zimę. Jak zrobić najlepsze pikle?

Składniki:

  • 1 kg małych pomidorów (mogą być koktajlowe),
  • kilka ząbków czosnku (do każdego słoika włóż 3),
  • liście laurowe (po 2 do słoika),
  • ziele angielskie (po 3 do słoika),
  • ziarna pieprzu (po 5 do słoika),

Zalewa:

  • 4 szklanki wody,
  • 3 szklanki cukru (ja zazwyczaj dodaję mniej, ale w oryginalnym przepisie są trzy),
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżki soli.

Piklowane pomidory - sposób wykonania:

  1. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i na dno każdego z nich połóż w odpowiedniej ilości czosnek i przyprawy.
  2. Pomidory umyj i oderwij ogonki. Następnie włóż warzywa do słoika. Nie muszą być ułożone zbyt ciasno - nie mogą być zgniecione.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  4. Gorącą zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości.
  6. Zagotuj całość na wolnym ogniu i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Tak przygotowane słoiki z piklami z pomidorów przenieś w chłodne i suche miejsce, najlepiej z ograniczonym działaniem promieni słonecznych. Najlepiej sprawdzi się piwnica lub spiżarnia, ale mogą to być też kuchenne szafki. Pamiętaj, że po otwarciu słoiki należy przechowywać w lodówce.

Więcej o: