Przepisów na przetwory z pomidorów jest całe mnóstwo. Najczęściej stawiamy na przeciery, koncentraty i passaty, rzadziej na soki z pomidorów. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidory do słoika, które smakiem mogą konkurować z najlepszymi piklami. Ich przygotowanie jest łatwe, a na każdej imprezie znikają jako pierwsze.
Lika Mostova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pomidory do słoików w tej wersji wymiatają jak pracowita panna (albo pracowity młodzieniec) kurz spod komody. Są pyszne i idealnie pasują do każdego obiadu, zwłaszcza do mięs. Pikle z pomidorów, bo właśnie o tym przepisie mowa, są idealnymi towarzyszami steków, grillowanych karkówek i kiełbasek oraz fantastycznie nadają się na zagrychę podczas spotkań w większym gronie. Jak je zrobić? Już wszystko wyjasniamy - tutaj nie ma cudów na kiju.
REKLAMA
Zobacz wideo Znasz przepis na kiszone pomidory? Musisz zobaczyć nasze wideo
Pomidory do słoika na zimę. Jak zrobić najlepsze pikle?
Składniki:
1 kg małych pomidorów (mogą być koktajlowe),
kilka ząbków czosnku (do każdego słoika włóż 3),
liście laurowe (po 2 do słoika),
ziele angielskie (po 3 do słoika),
ziarna pieprzu (po 5 do słoika),
Zalewa:
4 szklanki wody,
3 szklanki cukru (ja zazwyczaj dodaję mniej, ale w oryginalnym przepisie są trzy),
1 szklanka octu,
2 łyżki soli.
Piklowane pomidory - sposób wykonania:
Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i na dno każdego z nich połóż w odpowiedniej ilości czosnek i przyprawy.
Pomidory umyj i oderwij ogonki. Następnie włóż warzywa do słoika. Nie muszą być ułożone zbyt ciasno - nie mogą być zgniecione.
Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Gorącą zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości.
Zagotuj całość na wolnym ogniu i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane słoiki z piklami z pomidorów przenieś w chłodne i suche miejsce, najlepiej z ograniczonym działaniem promieni słonecznych. Najlepiej sprawdzi się piwnica lub spiżarnia, ale mogą to być też kuchenne szafki. Pamiętaj, że po otwarciu słoiki należy przechowywać w lodówce.