Pomidory do słoików w tej wersji wymiatają jak pracowita panna (albo pracowity młodzieniec) kurz spod komody. Są pyszne i idealnie pasują do każdego obiadu, zwłaszcza do mięs. Pikle z pomidorów, bo właśnie o tym przepisie mowa, są idealnymi towarzyszami steków, grillowanych karkówek i kiełbasek oraz fantastycznie nadają się na zagrychę podczas spotkań w większym gronie. Jak je zrobić? Już wszystko wyjasniamy - tutaj nie ma cudów na kiju.
Zobacz wideo Znasz przepis na kiszone pomidory? Musisz zobaczyć nasze wideo
Pomidory do słoika na zimę. Jak zrobić najlepsze pikle?
Składniki:
- 1 kg małych pomidorów (mogą być koktajlowe),
- kilka ząbków czosnku (do każdego słoika włóż 3),
- liście laurowe (po 2 do słoika),
- ziele angielskie (po 3 do słoika),
- ziarna pieprzu (po 5 do słoika),
Zalewa:
- 4 szklanki wody,
- 3 szklanki cukru (ja zazwyczaj dodaję mniej, ale w oryginalnym przepisie są trzy),
- 1 szklanka octu,
- 2 łyżki soli.
Piklowane pomidory - sposób wykonania:
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki i na dno każdego z nich połóż w odpowiedniej ilości czosnek i przyprawy.
- Pomidory umyj i oderwij ogonki. Następnie włóż warzywa do słoika. Nie muszą być ułożone zbyt ciasno - nie mogą być zgniecione.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Gorącą zalewą zalej słoiki i szczelnie je zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
- Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości.
- Zagotuj całość na wolnym ogniu i gotuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane słoiki z piklami z pomidorów przenieś w chłodne i suche miejsce, najlepiej z ograniczonym działaniem promieni słonecznych. Najlepiej sprawdzi się piwnica lub spiżarnia, ale mogą to być też kuchenne szafki. Pamiętaj, że po otwarciu słoiki należy przechowywać w lodówce.