Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
W tym roku ogórki wyjątkowo obrodziły i praktycznie co drugi dzień jakoś je przerabiamy. Kiszonych mamy już pół piwnicy, korniszonów niewiele mniej, ogórki z curry też już odhaczone. Żeby spróbować czegoś nowego, postanowiłam zrobić ogórki burgerowe. Zainspirowana smakiem pysznych amerykańskich burgerów i kanapek zaczęłam szukać odpowiedniego przepisu. I znalazłam. Jednak trochę nie pasowała mi ilość cukru w zalewie, dlatego zrobiłam te górki po swojemu. Wyszły przepyszne.
Ogórki burgerowe - zrobisz raz i z miejsca się zakochasz
Składniki:
- ok. 3 kg średnich ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 3 czubate łyżki soli
- łyżka curry
- łyżeczka ostrej papryczki
- kilka małych gałązek kopru (po jednej do słoika)
- ziarna gorczycy
Zalewa:
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 0,5 l wody
- 2 łyżki soli
- łyżka ziaren pieprzu
- kilka kulek ziela angielskiego (5-6)
Sposób wykonania:
- Przed przystąpieniem do pracy, ogórki warto przez 2-3 godziny namoczyć w zimnej wodzie, żeby zachowały chrupkość. Nie jest to konieczne, ale na pewno przydatne.
- Namoczone ogórki pokrój w plastry (nie muszą być bardzo cienkie) i przełóż do miski. Dodaj curry i ostrą papryczkę oraz sól. Następnie zalej ogórki trzema litrami wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 12 godzin.
- Następnego dnia odsącz ogórki i włóż do słoików. Na dno każdego z nich wsyp ziarna gorczycy, dodaj gałązkę kopru (możesz także dołożyć po 2 ząbki czosnku, jeśli chcesz).
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Następnie zagotuj całość i gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach i szybko odwróć je dnem do góry, by słoiki się zassały. Pozostaw w cieple do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówka. Ogórki burgerowe możesz także zapasteryzować w wodzie, jednak musisz uważać na jedną bardzo ważną rzecz. Jeśli wybierzesz tę formę pasteryzacji, nie gotuj słoików dłużej niż 3 minuty. Następnie możliwie szybko je wyjmij z wrzątku. Jeśli będą pasteryzować się za długo, wyjdą miękkie.