• Link został skopiowany

Zrobiłam ogórki burgerowe. Są tak pyszne, że nie tknę już żadnych innych pikli

Ogórki to warzywo, które daje nam ogromne możliwości, jeśli chodzi o przetwory. Oczywiście wszyscy kochamy kiszone, lubimy korniszony lub mizerię na zimę, ale ostatnio rzucił mi się w oczy przepis na ogórki burgerowe. Zrobiłam i przepadłam. Są lepsze niż wszystkie pikle świata razem wzięte.
Ogórki burgerowe
Fot. Redakcja

Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

W tym roku ogórki wyjątkowo obrodziły i praktycznie co drugi dzień jakoś je przerabiamy. Kiszonych mamy już pół piwnicy, korniszonów niewiele mniej, ogórki z curry też już odhaczone. Żeby spróbować czegoś nowego, postanowiłam zrobić ogórki burgerowe. Zainspirowana smakiem pysznych amerykańskich burgerów i kanapek zaczęłam szukać odpowiedniego przepisu. I znalazłam. Jednak trochę nie pasowała mi ilość cukru w zalewie, dlatego zrobiłam te górki po swojemu. Wyszły przepyszne. 

Ogórki burgerowe - zrobisz raz i z miejsca się zakochasz

Składniki:

  • ok. 3 kg średnich ogórków gruntowych
  • 3 l wody
  • 3 czubate łyżki soli
  • łyżka curry
  • łyżeczka ostrej papryczki
  • kilka małych gałązek kopru (po jednej do słoika)
  • ziarna gorczycy

Zalewa:

  • 3 szklanki cukru 
  • 2 szklanki octu
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • łyżka ziaren pieprzu
  • kilka kulek ziela angielskiego (5-6)

Sposób wykonania:

  1. Przed przystąpieniem do pracy, ogórki warto przez 2-3 godziny namoczyć w zimnej wodzie, żeby zachowały chrupkość. Nie jest to konieczne, ale na pewno przydatne. 
  2. Namoczone ogórki pokrój w plastry (nie muszą być bardzo cienkie) i przełóż do miski. Dodaj curry i ostrą papryczkę oraz sól. Następnie zalej ogórki trzema litrami wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 12 godzin. 
  3. Następnego dnia odsącz ogórki i włóż do słoików. Na dno każdego z nich wsyp ziarna gorczycy, dodaj gałązkę kopru (możesz także dołożyć po 2 ząbki czosnku, jeśli chcesz). 
  4. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Następnie zagotuj całość i gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach i szybko odwróć je dnem do góry, by słoiki się zassały. Pozostaw w cieple do całkowitego ostygnięcia. 

Wskazówka. Ogórki burgerowe możesz także zapasteryzować w wodzie, jednak musisz uważać na jedną bardzo ważną rzecz. Jeśli wybierzesz tę formę pasteryzacji, nie gotuj słoików dłużej niż 3 minuty. Następnie możliwie szybko je wyjmij z wrzątku. Jeśli będą pasteryzować się za długo, wyjdą miękkie.

Więcej o: