• Link został skopiowany

Ogórki słabo obrodziły? Wypróbuj inne warzywo i sprawdź jak smakuje w wersji marynowanej

Przepis na marynowaną cukinię to nie tylko przełamanie nudy, ale przede wszystkim możliwość wykorzystania przydomowych plonów. W ostatnim czasie coraz częściej można usłyszeć, że susza i upały wpłynęły negatywnie na ilość i jakość ogórków. Dlatego sięgnij po inne rozwiązanie.
Ogórki słabo obrodziły? Wypróbuj inne warzywo i sprawdź przepis na marynowaną cukinię!
Fot. iStock/Shaiith
Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Cukinia marynowana na zimę to idealna alternatywa dla ogórków konserwowych. Jej delikatny smak i niska kaloryczność to tylko jedne z atutów przekąski. Przygotuj przetwory zgodnie z naszym przepisem, a przekonasz się, dlaczego warto sięgać no nowe smaki.

Przepis na marynowaną cukinię. Na zimę będzie jak znalazł

W ostatnim czasie od coraz większej liczby znajomych i rodziny słyszę, że przydomowe uprawy ogórków nie przynoszą zbyt obfitych plonów. Susze, upał i choroby atakują sadzonki, co wpływa również na ilość warzyw. Okazuje się jednak, że cukinia radzi sobie o wiele lepiej. Rośnie dość szybko, ciągle kwitnie i wydaje plony. Jednak codzienne jedzenie placków, czy sałatek może się znudzić. Dlatego idealnym rozwiązaniem tego impasu jest przygotowanie marynowanej cukinii na zimę. Z powodzeniem zastąpi ogórki konserwowe i wcale nie będzie się rozpadać.

Składniki:

  • 3 kg młodych, małych cukinii,
  • cebula,
  • 2 młode marchewki,
  • pół litra octu jabłkowego,
  • litr wody,
  • półtorej szklanki cukru,
  • 4 łyżki curry,
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • gorczyca.

Pamiętaj, aby wybierać wyłącznie cukinię małej lub średniej wielkości. Przerośnięte warzywa stają się gąbczaste w środku i mają duże pestki. Nie nadają się ani do jedzenia, ani tym bardziej do przyrządzania przetworów. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Marynowana cukinia na zimę. Sposób przygotowania

  1. Cukinię umyj i usuń ogonki. Podziel na mniejsze części lub pokój w plastry, albo kostkę.
  2. Obierz cebulę i posiekaj w piórka.
  3. Młodą marchew obierz i pokrój w plasterki.
  4. Warzywa wrzuć do umytych i wyparzonych słoików.
  5. Przygotuj zalewę. Do dużego garnka wlej wodę oraz ocet. Dodaj przyprawy. Zagotuj.
  6. Wrzątkiem zalej przetwory i zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw na całą noc, aby słoiki się zassały.
  7. Rano zanieś je do spiżarni lub piwnicy. Marynowana cukinia na zimę jest gotowa.
Więcej o: