Cukinia marynowana na zimę to idealna alternatywa dla ogórków konserwowych. Jej delikatny smak i niska kaloryczność to tylko jedne z atutów przekąski. Przygotuj przetwory zgodnie z naszym przepisem, a przekonasz się, dlaczego warto sięgać no nowe smaki.
W ostatnim czasie od coraz większej liczby znajomych i rodziny słyszę, że przydomowe uprawy ogórków nie przynoszą zbyt obfitych plonów. Susze, upał i choroby atakują sadzonki, co wpływa również na ilość warzyw. Okazuje się jednak, że cukinia radzi sobie o wiele lepiej. Rośnie dość szybko, ciągle kwitnie i wydaje plony. Jednak codzienne jedzenie placków, czy sałatek może się znudzić. Dlatego idealnym rozwiązaniem tego impasu jest przygotowanie marynowanej cukinii na zimę. Z powodzeniem zastąpi ogórki konserwowe i wcale nie będzie się rozpadać.
Składniki:
Pamiętaj, aby wybierać wyłącznie cukinię małej lub średniej wielkości. Przerośnięte warzywa stają się gąbczaste w środku i mają duże pestki. Nie nadają się ani do jedzenia, ani tym bardziej do przyrządzania przetworów. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.