Ten deser znany jest całemu światu, a podobno najlepsze porcje można zjeść właśnie we Włoszech. Aby przełamać to myślenie, warto spróbować wykonać go w domu. Jest gotowy w 15 minut, a dodatek tych owoców sprawi, że będzie jeszcze smaczniejszy.
Fot. min che/Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Tiramisu to słodki deser podawany na zimno. Pochodzi z Włoch, ale zajada się nim cały świat. Jeśli więc chcesz w te wakacje zasmakować słonecznej Italii, proponujemy zrobić właśnie to. Aby jednak nieco przełamać smak, warto do niego dodać owocowego akcentu. Soczyste i słodkie truskawki doskonale odnajdą się w tej roli. W połączeniu z czekoladową masą smakują genialnie.
REKLAMA
Przepis na czekoladowe tiramisu
Składniki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
250 ml wody,
500 ml śmietanki 36%,
300 g serka mascarpone,
4 łyżki cukru pudru,
100 g gorzkiej czekolady,
pół kilo truskawek,
łyżeczka kakao,
opakowanie podłużnych biszkoptów.
Sposób przygotowania
Przyrządzanie deseru zacznij od przygotowania kawy. Zaparz ją i odstaw do przestudzenia. Upewnij się również, że śmietanka i mascarpone są odpowiednio schłodzone.
Teraz czas na przyrządzanie ciasta. Do większej miski przelej śmietankę, dodaj ser mascarpone oraz cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj ją do przygotowanej masy. Całość porządnie ubij, by krem był jednolity, a składniki połączone.
Truskawki dokładnie przemyj, usuń szypułki i przekrój je na pół. Połowę biszkoptów namocz w zimnej kawie i ułóż na dnie foremki o średniej wielkości.
Na tak przygotowany spód nałóż połowę kremu czekoladowego, a na nim rozsyp truskawki. Teraz ponownie namocz biszkopty w kawie i ułóż je na owocach.
Ostatnim krokiem jest wyłożenie drugiej połowy kremu czekoladowego. Wierzch obsyp porządną ilością kakao. Deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Dzięki temu masa będzie bardziej zwarta, a podczas krojenia nic się nie rozpadnie.