Wymieszaj i zrób deser, którego pozazdrości każdy Włoch. Dodaj też ulubione owoce Polaków

Ten deser znany jest całemu światu, a podobno najlepsze porcje można zjeść właśnie we Włoszech. Aby przełamać to myślenie, warto spróbować wykonać go w domu. Jest gotowy w 15 minut, a dodatek tych owoców sprawi, że będzie jeszcze smaczniejszy.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady

Tiramisu to słodki deser podawany na zimno. Pochodzi z Włoch, ale zajada się nim cały świat. Jeśli więc chcesz w te wakacje zasmakować słonecznej Italii, proponujemy zrobić właśnie to. Aby jednak nieco przełamać smak, warto do niego dodać owocowego akcentu. Soczyste i słodkie truskawki doskonale odnajdą się w tej roli. W połączeniu z czekoladową masą smakują genialnie.

Przepis na czekoladowe tiramisu

Składniki

  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 250 ml wody,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • pół kilo truskawek,
  • łyżeczka kakao,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie deseru zacznij od przygotowania kawy. Zaparz ją i odstaw do przestudzenia. Upewnij się również, że śmietanka i mascarpone są odpowiednio schłodzone.
  2. Teraz czas na przyrządzanie ciasta. Do większej miski przelej śmietankę, dodaj ser mascarpone oraz cukier puder. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj ją do przygotowanej masy. Całość porządnie ubij, by krem był jednolity, a składniki połączone.
  4. Truskawki dokładnie przemyj, usuń szypułki i przekrój je na pół. Połowę biszkoptów namocz w zimnej kawie i ułóż na dnie foremki o średniej wielkości.
  5. Na tak przygotowany spód nałóż połowę kremu czekoladowego, a na nim rozsyp truskawki. Teraz ponownie namocz biszkopty w kawie i ułóż je na owocach.
  6. Ostatnim krokiem jest wyłożenie drugiej połowy kremu czekoladowego. Wierzch obsyp porządną ilością kakao. Deser wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Dzięki temu masa będzie bardziej zwarta, a podczas krojenia nic się nie rozpadnie.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA