Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jakiś czas temu wybrałam się z przyjaciółmi na spacer po warszawskim Bemowie. Trafiliśmy na lokalny targ i z racji tego, że mi były potrzebne pomidory, Kasi cebula, a Tomkowi czosnek, weszliśmy między stragany jak do siebie. Nagle zatrzymała mnie Kasia." Patrz, jakie dziwne owoce, jak małe pociski"- powiedziała, wskazując palcem. "Kasiu, ale to nie są owoce, to warzywa". Okazało się, że nikt z moich znajomych wcześniej nie widział patisonów, a jak zapytałam inną grupę znajomych, powiedzieli, że pierwsze słyszą o czymś takim. Naprawdę, każdy zapomniał o patisonach?
W moim rodzinnym domu już od lat robimy patisony w zalewie i mogę otwarcie przyznać, że są przepyszne. Chrupiące, zbite, lekko słone, ale najwięcej smaku zawdzięczają lubczykowi. Patisony to warzywo dyniowate, podobnie jak cukinia łatwo "przyjmuje" smaki przypraw, dlatego ważne jest, by zalewa nie była zbyt mocna. Chętnie podpowiem wam, jak zrobić patisony na zimę. Przepis podała mi moja mama.
Składniki:
Tak przygotowane pikle z patisonów są świetną przekąską samą w sobie, ale także idealnie sprawdzą się jako składnik sałatek, dodatek do obiadu, a pokrojone w plastry będą idealne na kanapki. Jeśli jeszcze nie słyszeliście o marynowanych patisonach, najwyższy czas nadrobić kulinarne zaległości.