Tego warzywa prawie nikt nie zna, ale smakuje lepiej od korniszonów. Ważna jest zalewa z zielonym dodatkiem

Latem wszyscy wkładamy do słoików ogórki, pomidory, cukinię, ale chyba zapomnieliśmy o jeszcze jednym pysznym warzywie, czyli o patisonie. Co zrobić z patisonów? Oczywiście najpyszniejsze pikle. Zdradzimy wam jeszcze jeden sekret idealnego smaku chrupiących patisonów. Chodzi o coś zielonego.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jakiś czas temu wybrałam się z przyjaciółmi na spacer po warszawskim Bemowie. Trafiliśmy na lokalny targ i z racji tego, że mi były potrzebne pomidory, Kasi cebula, a Tomkowi czosnek, weszliśmy między stragany jak do siebie. Nagle zatrzymała mnie Kasia." Patrz, jakie dziwne owoce, jak małe pociski"- powiedziała, wskazując palcem. "Kasiu, ale to nie są owoce, to warzywa". Okazało się, że nikt z moich znajomych wcześniej nie widział patisonów, a jak zapytałam inną grupę znajomych, powiedzieli, że pierwsze słyszą o czymś takim. Naprawdę, każdy zapomniał o patisonach?

Zapomniane warzywo, które smakuje lepiej niż korniszony

W moim rodzinnym domu już od lat robimy patisony w zalewie i mogę otwarcie przyznać, że są przepyszne. Chrupiące, zbite, lekko słone, ale najwięcej smaku zawdzięczają lubczykowi. Patisony to warzywo dyniowate, podobnie jak cukinia łatwo "przyjmuje" smaki przypraw, dlatego ważne jest, by zalewa nie była zbyt mocna. Chętnie podpowiem wam, jak zrobić patisony na zimę. Przepis podała mi moja mama. 

Marynowane patisony - przepis

Składniki:

  • ok. 2 kg młodych, niewielkich patisonów
  • 2 średnie cebule
  • 1 mała papryczka chili lub jalapeno
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 400 ml octu
  • 1,5 l wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • łyżka nasion gorczycy
  • kilka listków laurowych (ja lubię dużo, dodaję zazwyczaj 8-10)
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • do każdego słoika gałązka lubczyku

Patisony - sposób wykonania:

  1. Patisony oczyść i jeśli są za duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie włóż je do czystych i wyparzonych słoików. Dodaj także posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę. Pamiętaj, żeby w każdym słoiku było tyle samo dodatków. 
  2. Przygotuj zalewę. Wlej wodę i ocet, dodaj liście laurowe, gorczycę, sól i cukier. Zagotuj całość. Do słoików z patisonami dodaj gałązki lubczyku, po jednej na słoik. To sprawi, że będą pyszniejsze i bardziej aromatyczne.
  3. Kiedy zalewa będzie już wrząca, zalej nią słoiki z patisonami i szczelnie zakręć. Odwróć denkami do góry i poczekaj, żeby słoiki lekko przestygły.
  4. Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Następnie włóż do niego słoiki i zalej wodą. Zagotuj i pasteryzuj ok. 5-7 minut od momentu zagotowania. 

Tak przygotowane pikle z patisonów są świetną przekąską samą w sobie, ale także idealnie sprawdzą się jako składnik sałatek, dodatek do obiadu, a pokrojone w plastry będą idealne na kanapki. Jeśli jeszcze nie słyszeliście o marynowanych patisonach, najwyższy czas nadrobić kulinarne zaległości. 

Więcej o: