Więcej przepisów na dania z grzybów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa kurkowa to kulinarny rarytas w każdym calu. Nie tylko jest pyszna, ale także bardzo łatwa w wykonaniu, a jeśli masz pod ręką trochę bulionu lub wczorajszego rosołu, czas wykonania bardzo się skróci. Jednak pewien błąd może sprawić, że grzyby stracą smak. Pewnie domyślasz się, o co chodzi.
Chodzi o wodę. Kurki to grzyby dość delikatne i mycie jej w wodzie lub długie moczenie "wyciągnie" z nich cały smak. Niestety, kurki rosną najczęściej w towarzystwie drzew iglastych na piaszczystym podłożu, dlatego zazwyczaj są po prostu brudne. Jednak oczyszczenie ich szczoteczką będzie dużo lepszym pomysłem, niż mycie w misce z wodą.
Zupa kurkowa - przepis na najlepszą wersję grzybowej
Składniki:
- ok. 0,5 kg oczyszczonych kurek
- kilka ziemniaków
- 1 niewielka marchewka
- 1 większa cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu
- masło
- śmietana 18 proc.
- sól, pieprz, odrobina kurkumy i gałki muszkatołowej
- posiekany koperek
Zupa z kurek - sposób wykonania:
- Kurki dokładnie oczyść, najlepiej za pomocą miękkiej szczoteczki. Zwróć szczególną uwagę na blaszki. Większe grzyby pokrój na kawałki. Posiekaj cebulę, marchewkę zetrzyj na tarce, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dwie solidne łyżki masła. Następnie dodaj cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż kurki. Podsmażaj, aż zmienią kolor na jasnobrązowy. Wtedy lekko je osól i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj ziemniaki, marchewkę i duś całość przez 5 minut. Następnie zalej wszystko gorącym bulionem, dodaj kurkumę, pieprz i odrobinę gałki. Możesz także dodać 2 listki laurowe. Gotuj wszystko, aż grzyby i ziemniaki będą miękkie.
- 2-3 łyżki śmietanki zahartuj w wywarze i wlej do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Podawaj na talerze, kiedy jest gorąca i nie zapomnij o posiekanym koperku.
Dlaczego nie polecamy myć kurek? Cóż. Kurki są bardzo delikatne i jak tylko w jakiś sposób mają uszkodzony kapelusz albo trzon, woda zabiera cały smak. Już nie raz popełniłam ten błąd i zarówno zupa, jak i sos kurkowy były nijakie. Jednak jeśli masz inne, twardsze grzyby takie jak borowiki, koźlarze czy gąski (chociaż sezon na nie zacznie się pod koniec września), mycie ich w wodzie nie będzie aż tak dużym błędem.