Więcej grzybowych ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Już wiele razy pisaliśmy o tym, że tak naprawdę sezon grzybowy trwa cały rok i niektóre jadalne okazy można znaleźć nawet w styczniu. Jednak w świadomości wielu osób wciąż tkwi przekonanie, że grzyby zbiera się jesienią. Fakt, jesienią najczęściej można mówić o wysypach, ale niektóre gatunki "wysypują" się z lasów już w lipcu i to między innymi jeden z najsmaczniejszych.
Pieprznik jadalny, czyli upraszczając - kurka, to grzyb, który występuje od lipca do października i kto go jadł, ten wie, że najlepszy sos grzybowy lub zupa jest właśnie z kurek. Chyba każdy wie, jak wyglądają te grzyby, ponieważ trudno o bardziej charakterystycznego grzyba jadalnego. Zazwyczaj są niewielkie, osiągają wysokość do 7 cm, mają nieregularne kapelusze i przysadziste trzony. Młode osobniki mają wypukłe kapelusze, które podczas wzrostu robią się najpierw rozłożyste, a u starszych okazów wklęsłe. Kurki mają jasnożółtą barwę, i blaszki pod spodem.
Kurki występują niemal w całej Europie. Najczęściej można je spotkać w lasach mieszanych, gdzie jednak przeważają drzewa iglaste. Pieprznik jadalny wyjątkowo lubi się z sosnami i świerkami, dlatego najłatwiej spotkać te grzyby w towarzystwie tych właśnie drzew, chociaż bywa, że rosną też nieopodal dębów i buków. Kurki lubią piaszczyste gleby, ale rosną także na mchach. Najważniejsze podczas szukania kurek jest to, by wiedzieć, że lubią jednak wilgoć, dlatego jeśli jesteś w lesie, rozejrzyj się za strumieniem, stawem lub innym miejscem, gdzie jest wilgotno. Należy także pamiętać, że kurki lubią cień, dlatego najwięcej można ich spotkać w gęstych lasach.
O ile kurki są dość charakterystyczne, to niestety niedoświadczony lub początkujący grzybiarz może pomylić je z niejadalnymi lisówkami pomarańczowymi. Te dwa grzyby są do siebie dość podobne, jednak lisówki mają cienkie trzony i bardziej regularne kapelusze, najczęściej niemal okrągłe. U młodych osobników są delikatnie podwinięte, u starszych - rozłożyste.
Sezon na grzyby: Kurki to częste łupy, ale można je pomylić. Lasy Państwowe ostrzegają fot. Facebook / Lasy Państwowe
Lisówki są nieco ciemniejsze od kurek i mają jasnopomarańczową lub bladopomarańczową barwę. Uważane są za grzyby niejadalne, ponieważ zawierają arabitol, który spożywany w zbyt dużej ilości może doprowadzić do przykrych dolegliwości trawiennych, a nawet silnych zatruć.