Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane. Aż przypomina się kuchnia babci, prawda? Jak je zrobić, żeby były delikatne, chrupiące i złote niczym majaczące w dżungli Eldorado o zachodzie słońca? Cóż, prawda jest taka, ze przepis na placki ziemniaczane jest banalny i jak doskonale wiemy, właśnie na banalnych przepisach najłatwiej się wyłożyć. Pani Gosia, której przepisy i triki regularnie się u nas pojawiają, zdradziła swój sposób na idealne placki ziemniaczane. Tutaj nie chodzi o sposób smażenia, sekretny składnik czy szeptanie zaklęć nad miską ziemniaków. Chodzi o cebulkę. Trzeba dodać ją na samym końcu.
Placki ziemniaczane. Trik z cebulką sprawi, że będą złote i chrupiące
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
- 2 niewielkie jajka
- 1 średnie biała cebula (ja czasem używam czosnkowej)
- 2 łyżki mąki (lub więcej, jeśli ziemniaki są mniej skrobiowe)
- sól do smaku
- olej do smażenia
- opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
Placki ziemniaczane pani Gosi. Sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych, chropowatych oczkach. Miskę z ziemniakami na chwilkę odstaw.
- Ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody, ale odciśniętej wody nie wylewaj - zlej ją do miski i poczekaj, aż wytrąci się skrobia.
- Wodę ostrożnie wylej, a skrobię ponownie dodaj do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej wbij jajka, dodaj sól, śmietanę oraz cebulę, Cebulę także trzeba zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Prooponuję założyć do tego okulary - mogą szczypać cię oczy.
- Całość dokładnie wymieszaj razem z mąką. Mąkę jednak dodawaj stopniowo, żeby masa nie była zbyt gęsta. Czasami wystarczy 1 łyżka mąki, czasem aż 3, musisz "wyczuć".
- Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej. Powinno być go dość sporo, ale moc palnika powinna być raczej umiarkowana. Następnie nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i lekko je spłaszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Dlaczego ten trik z cebulką jest istotny? Chodzi o to, że starta cebula i sok z niej skarmelizują się podczas smażenia i dzięki temu placki będą chrupiące i złote. Gdybyśmy dodali cebulę startą do ziemniaków przed odciśnięciem ich z wody, najpewniej większą część soku także byśmy odcisnęli.