Pani Gosia robi najpyszniejsze placki ziemniaczane. Są złote i chrupiące, a sekretem jest trik z cebulą

Placki ziemniaczane dzielą i łączą Polaków. Dlaczego dzielą? Cóż, możemy godzinami kłócić się, czy lepsze są z cukrem, śmietaną lub sosem grzybowym. Ilu Polaków, tyle ulubionych sposobów na placki, ale zawsze trzeba wyjść od tego, co zrobić, żeby były pyszne. Pani Gosia, kucharka szkolna zna doskonale najlepszy patent. Chodzi o cebulkę.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane. Aż przypomina się kuchnia babci, prawda? Jak je zrobić, żeby były delikatne, chrupiące i złote niczym majaczące w dżungli Eldorado o zachodzie słońca? Cóż, prawda jest taka, ze przepis na placki ziemniaczane jest banalny i jak doskonale wiemy, właśnie na banalnych przepisach najłatwiej się wyłożyć. Pani Gosia, której przepisy i triki regularnie się u nas pojawiają, zdradziła swój sposób na idealne placki ziemniaczane. Tutaj nie chodzi o sposób smażenia, sekretny składnik czy szeptanie zaklęć nad miską ziemniaków. Chodzi o cebulkę. Trzeba dodać ją na samym końcu. 

Placki ziemniaczane. Trik z cebulką sprawi, że będą złote i chrupiące

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
  • 2 niewielkie jajka
  • 1 średnie biała cebula (ja czasem używam czosnkowej)
  • 2 łyżki mąki (lub więcej, jeśli ziemniaki są mniej skrobiowe)
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany

Placki ziemniaczane pani Gosi. Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych, chropowatych oczkach. Miskę z ziemniakami na chwilkę odstaw. 
  2. Ziemniaki porządnie odciśnij z nadmiaru wody, ale odciśniętej wody nie wylewaj - zlej ją do miski i poczekaj, aż wytrąci się skrobia. 
  3. Wodę ostrożnie wylej, a skrobię ponownie dodaj do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej wbij jajka, dodaj sól, śmietanę oraz cebulę, Cebulę także trzeba zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Prooponuję założyć do tego okulary - mogą szczypać cię oczy. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj razem z mąką. Mąkę jednak dodawaj stopniowo, żeby masa nie była zbyt gęsta. Czasami wystarczy 1 łyżka mąki, czasem aż 3, musisz "wyczuć". 
  5. Na patelni bardzo mocno rozgrzej olej. Powinno być go dość sporo, ale moc palnika powinna być raczej umiarkowana. Następnie nakładaj porcje ciasta na placki ziemniaczane i lekko je spłaszcz. Smaż na złoty kolor z obu stron. 

Dlaczego ten trik z cebulką jest istotny? Chodzi o to, że starta cebula i sok z niej skarmelizują się podczas smażenia i dzięki temu placki będą chrupiące i złote. Gdybyśmy dodali cebulę startą do ziemniaków przed odciśnięciem ich z wody, najpewniej większą część soku także byśmy odcisnęli. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.