Jak zrobić majonez? Użyj zalewy z zielonego groszku! Prosta receptura gwarantuje pyszny efekt

Przepis na majonez domowy to nie tylko sposób na uzyskanie pysznego dodatku do sałatek. W dobie wysokiej inflacji ceny tego produktu są wyjątkowo wysokie. Dlatego, przyda się zalewa z zielonego groszku, którą często wylewamy. Posłuży jako baza pysznego i taniego majonezu!
Zobacz wideo Sałatka jarzynowa. Klasyczny przepis na różne okazje

Zalewa z zielonego groszku często ląduje w zlewie lub koszu. Okazuje się, że popularny błąd pozbawia nas szansy przyrządzenia domowego majonezu. Przepis jest prosty, a przede wszystkim tani. 

Przepis na majonez. Domowy sposób na tani przysmak

Choć do Wielkanocy pozostało jeszcze sporo czasu, to jednak już dziś możemy zaobserwować wzrost cen majonezu. Jeśli nie chcemy wydawać kroci, możemy zrezygnować z zakupu tego produktu. Jednak mało kto wyobraża sobie świąteczny stół bez jajek w majonezie.

Otóż jest lepsza metoda i dużo tańsza. Przyrządzając sałatkę jarzynową jednym ze składników, bez którego tradycyjna potrawa nie może się obejść, jest zielony groszek. Najczęściej sięgamy po ten z puszki. Otwierając go, wylewamy zalewę jako coś zupełnie niepotrzebnego. To błąd!

Aquafaba, czyli woda po zielonym groszku lub ciecierzycy ma w kuchni szerokie zastosowanie. Na bazie wspomnianej zalewy warto na przykład przygotować domowy majonez. Przepis jest bardzo prosty.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Majonez wegański. Wykorzystaj aquafabę

Jeśli nadal zastanawiacie się, jak zrobić majonez bez użycia jaj polecamy nasz przepis. Oprócz zalewy z zielonego groszku potrzebne będzie kilka innych dodatków. Konsystencja i smak majonezu będą nieziemskie. Dzięki temu po ten popularny przysmak z przyjemnością sięgną także weganie.

Składniki:

  • 125 ml aquafaby,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka syropu klonowego lub innego słodzika,
  • łyżka płatków drożdżowych,
  • 250 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki soli kala namak (można pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy zalewę z groszku.
  2. Dodajemy sól, ocet, syrop klonowy i płatki drożdżowe.
  3. Za pomocą blendera mielimy całość. 
  4. Po koniec stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując składniki.
  5. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Wskazówka:

Podczas blendowania składników nie należy poruszać blenderem góra, dół. Najlepiej trzymać go nieruchomo, tak, aby stopniowo wszystkie składniki połączyły się w całość. W przeciwnym razie może dojść do rozwarstwienia się konsystencji i majonez nie będzie smaczny.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.