Zalewa z zielonego groszku często ląduje w zlewie lub koszu. Okazuje się, że popularny błąd pozbawia nas szansy przyrządzenia domowego majonezu. Przepis jest prosty, a przede wszystkim tani.
Choć do Wielkanocy pozostało jeszcze sporo czasu, to jednak już dziś możemy zaobserwować wzrost cen majonezu. Jeśli nie chcemy wydawać kroci, możemy zrezygnować z zakupu tego produktu. Jednak mało kto wyobraża sobie świąteczny stół bez jajek w majonezie.
Otóż jest lepsza metoda i dużo tańsza. Przyrządzając sałatkę jarzynową jednym ze składników, bez którego tradycyjna potrawa nie może się obejść, jest zielony groszek. Najczęściej sięgamy po ten z puszki. Otwierając go, wylewamy zalewę jako coś zupełnie niepotrzebnego. To błąd!
Aquafaba, czyli woda po zielonym groszku lub ciecierzycy ma w kuchni szerokie zastosowanie. Na bazie wspomnianej zalewy warto na przykład przygotować domowy majonez. Przepis jest bardzo prosty.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli nadal zastanawiacie się, jak zrobić majonez bez użycia jaj polecamy nasz przepis. Oprócz zalewy z zielonego groszku potrzebne będzie kilka innych dodatków. Konsystencja i smak majonezu będą nieziemskie. Dzięki temu po ten popularny przysmak z przyjemnością sięgną także weganie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wskazówka:
Podczas blendowania składników nie należy poruszać blenderem góra, dół. Najlepiej trzymać go nieruchomo, tak, aby stopniowo wszystkie składniki połączyły się w całość. W przeciwnym razie może dojść do rozwarstwienia się konsystencji i majonez nie będzie smaczny.