Ceny majonezu idą w górę, dlatego przed Wielkanocą warto ukręcić swój własny, domowy majonez. Jednak czasami zdarza się, że majonez wychodzi zbyt ciężki lub warzy się podczas ubijania. Jak temu zapobiec i jednocześnie zrobić najlepszy dodatek do sałatek i wielkanocnych jajek? Samo żółtko nie wystarczy.
Fot. Shutterstock, New Africa
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Przygotowanie domowego majonezu to nieoceniona umiejętność, zwłaszcza podczas Wielkanocy, gdzie kremowy sos jest dodawany do wielu potraw i przekąsek. Przepis na domowy majonez jest prosty, ale żeby był delikatniejszy i smaczniejszy, warto dodać składnik, który zazwyczaj pomijamy, albo odkładamy do robienia ciast. Chodzi i białko. Majonez z całym jajkiem nie tylko świetnie smakuje, ale także zawsze się udaje - przed Wielkanocą jak znalazł.
Jak zrobić delikatny domowy majonez?
Składniki:
300 ml oleju roślinnego
1 większe jajko
1 łyżeczka musztardy (ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji smakowych)
1 łyżka octu winnego z białego wina
sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób wykonania:
Na samym początku pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Ocieplone jajko możesz sparzyć wrzątkiem.
Przygotuj wysokie i wąskie naczynie oraz ręczny blender. Do naczynia wbij jajko, dodaj musztardę oraz odrobinę octu. Zacznij miksować na dużej mocy, nie odrywając blendera od dna naczynia.
Zmniejsz moc blendera i partiami, stopniowo dolewaj olej, cały czas miksując. Kiedy wlejesz już cały olej, delikatnie poruszaj blenderem góra-dół.
Kiedy uzyskasz już gładką, jednolitą masę, dopraw ją do smaku przyprawami i chwilę jeszcze blenduj. Tak przygotowany majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do pięciu dni.
Wskazówka: Zamiast octu z białego wina możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.