Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przygotowanie domowego majonezu to nieoceniona umiejętność, zwłaszcza podczas Wielkanocy, gdzie kremowy sos jest dodawany do wielu potraw i przekąsek. Przepis na domowy majonez jest prosty, ale żeby był delikatniejszy i smaczniejszy, warto dodać składnik, który zazwyczaj pomijamy, albo odkładamy do robienia ciast. Chodzi i białko. Majonez z całym jajkiem nie tylko świetnie smakuje, ale także zawsze się udaje - przed Wielkanocą jak znalazł.
Jak zrobić delikatny domowy majonez?
Składniki:
- 300 ml oleju roślinnego
- 1 większe jajko
- 1 łyżeczka musztardy (ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji smakowych)
- 1 łyżka octu winnego z białego wina
- sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób wykonania:
- Na samym początku pracy upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Ocieplone jajko możesz sparzyć wrzątkiem.
- Przygotuj wysokie i wąskie naczynie oraz ręczny blender. Do naczynia wbij jajko, dodaj musztardę oraz odrobinę octu. Zacznij miksować na dużej mocy, nie odrywając blendera od dna naczynia.
- Zmniejsz moc blendera i partiami, stopniowo dolewaj olej, cały czas miksując. Kiedy wlejesz już cały olej, delikatnie poruszaj blenderem góra-dół.
- Kiedy uzyskasz już gładką, jednolitą masę, dopraw ją do smaku przyprawami i chwilę jeszcze blenduj. Tak przygotowany majonez przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do pięciu dni.
Wskazówka: Zamiast octu z białego wina możesz użyć octu jabłkowego lub soku z cytryny.