Bez tego Wielkanoc nie istnieje. Wypróbuj przepis z 30-letnią tradycją. Nie ma łatwiejszej receptury

Gdy pomyślimy o wielkanocnych wypiekach, w głowie pojawią nam się różne propozycje. Jednak pierwsza z nich może kierować się w stronę klasycznej babki. To jej nie może zabraknąć na stole. Poznaliśmy przepis na to ciasto, który ma 30 lat. To właśnie tak robiły je kiedyś babcie. Warto go zapisać i przekazywać kolejnym pokoleniom.

Święta Wielkanocne to wyjątkowy rodzinny czas, który spędza się wśród najbliższych. Przy tej niezwykłej okazji nie może również zabraknąć dobrego jedzenia, które jest miłym dopełnieniem całości. Oprócz tradycyjnych dań, na stole muszą się znaleźć także wypieki, którymi zajadają się nie tylko najmłodsi.

Najpopularniejszymi propozycjami są serniki, mazurki, a także babki, które wypiekane są z różnymi dodatkami i pod wieloma formami. My prezentujemy ten klasyczny przepis na babkę ucieraną, który każdy powinien znać. Pochodzi z książki "Poradnik pani domu" autorstwa Instytutu Wydawniczego Związków Zawodowych. Został opublikowany w 1993 roku, zatem receptura ma już 30 lat. Pomimo upływu czasu wiele osób po dziś dzień używa tego przepisu, a niektórzy mogą pamiętać ten smak z dzieciństwa.

Przepis na babkę ucieraną z przepisu z 1993 roku

Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła lub mlecznej margaryny,
  • 5 jajek,
  • pół łyżeczki amoniaku w proszku,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • skórka z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier puder.
Zobacz wideo Makowiec bez pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko do większej miski. Masło umieść w osobnej misce i utrzyj za pomocą miksera.
  2. Do utartego masła powoli dodawaj jajka oraz cukier, cały czas miksując. Na koniec wsypuj stopniowo mąkę i wymieszaj całość na gładką masę.
  3. Do powstałej mieszanki wsyp amoniak, cukier waniliowy, a także startą skórkę z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Przygotowaną blaszkę wysmaruj oliwą i posyp niewielką ilością bułki tartej. Następnie przygotowaną masę przelej do formy.
  5. Ciasto umieść w rozgrzanym do 160°C piekarniku i piecz przez około 50 minut, do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.
  6. Tak wypieczoną babkę wyjmij z urządzenia i pozostaw do ostygnięcia. Na koniec wyjmij z formy i obsyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.