-
Haps
-
Jak przygotować
- Szef kuchni zdradził przepis na najlepszą jajecznicę. Będzie leciutka i delikatna dzięki trikowi z białkami
Szef kuchni zdradził przepis na najlepszą jajecznicę. Będzie leciutka i delikatna dzięki trikowi z białkami
Jurek Sobieniak to utalentowany szef kuchni, restaurator oraz prowadzący program "M jak mięso" na kanale Canal + kuchnia. W jednym z odcinków pokazał jak zrobić najlepszą jajecznicę świata. Zapomnij o energicznym mieszaniu jajek, przyda się odrobina wyczucia, a trik z białkami zapewni efekt, który zapamiętasz na długo.
Więcej kuchennych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajecznica to królowa polskich śniadań i z pewnością każdy z was ma na nią swój ulubiony sposób. Jeśli jednak chcecie spróbować jajecznicy idealnej według szefa kuchni, zaprezentujemy wam przepis Jurka Sobieniaka, który z jajecznicą obchodzi się jak z jajkiem - delikatnie i z wyczuciem. Kucharz nie roztrzepuje wcześniej jajek w misce, nie miesza ich też agresywnie na patelni. Najpierw ścina samo białko i odstawia patelnię. Efekt? Kremowa i delikatna jajecznica z perfekcyjnym żółtkiem.
Perfekcyjna jejecznica - trik szefa kuchni z białkami
Składniki:
- 100 g kiełbasy
- 6 średnich jajek
- łyżka masła
- sól i pieprz
- do podania: pomidory z cebulą, grzanki
Sposób wykonania:
- Kiełbasę pokrój w kostkę.
- Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, posól i popieprz.
- Kiedy masło przestanie się pienić, a kiełbasa podsmaży, czas na jajka. Ostrożnie wbij je do miski, ale nie roztrzepuj. Następnie ostrożnie przelej na patelnię i zmniejsz ogień.
- Kiedy białko zacznie się delikatnie ścinać, za pomocą małej łopatki delikatnie je mieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić żółtek.
- Tę czynność powtarzaj, aż białko zetnie się całkowicie. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na dwie minuty pod przykryciem.
- Następnie bardzo delikatnie wymieszaj jajecznicą z żółtkami, które będą miały półpłynną konsystencję. Przełóż od razu na talerz, by jajecznica nie chłonęła temperatury patelni i podawaj z grzankami i pomidorami.