Szef kuchni zdradził przepis na najlepszą jajecznicę. Będzie leciutka i delikatna dzięki trikowi z białkami

Jurek Sobieniak to utalentowany szef kuchni, restaurator oraz prowadzący program "M jak mięso" na kanale Canal + kuchnia. W jednym z odcinków pokazał jak zrobić najlepszą jajecznicę świata. Zapomnij o energicznym mieszaniu jajek, przyda się odrobina wyczucia, a trik z białkami zapewni efekt, który zapamiętasz na długo.

Więcej kuchennych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jajecznica to królowa polskich śniadań i z pewnością każdy z was ma na nią swój ulubiony sposób. Jeśli jednak chcecie spróbować jajecznicy idealnej według szefa kuchni, zaprezentujemy wam przepis Jurka Sobieniaka, który z jajecznicą obchodzi się jak z jajkiem - delikatnie i z wyczuciem. Kucharz nie roztrzepuje wcześniej jajek w misce, nie miesza ich też agresywnie na patelni. Najpierw ścina samo białko i odstawia patelnię. Efekt? Kremowa i delikatna jajecznica z perfekcyjnym żółtkiem.

Perfekcyjna jejecznica - trik szefa kuchni z białkami

Składniki:

  • 100 g kiełbasy 
  • 6 średnich jajek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • do podania: pomidory z cebulą, grzanki

Sposób wykonania:

  1. Kiełbasę pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, posól i popieprz.
  3. Kiedy masło przestanie się pienić, a kiełbasa podsmaży, czas na jajka. Ostrożnie wbij je do miski, ale nie roztrzepuj. Następnie ostrożnie przelej na patelnię i zmniejsz ogień. 
  4. Kiedy białko zacznie się delikatnie ścinać, za pomocą małej łopatki delikatnie je mieszaj, uważając przy tym, by nie uszkodzić żółtek.
  5. Tę czynność powtarzaj, aż białko zetnie się całkowicie. Następnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na dwie minuty pod przykryciem. 
  6. Następnie bardzo delikatnie wymieszaj jajecznicą z żółtkami, które będą miały półpłynną konsystencję. Przełóż od razu na talerz, by jajecznica nie chłonęła temperatury patelni i podawaj z grzankami i pomidorami. 
Więcej o: