-
Haps
-
Jak przygotować
- Placki jogurtowe w pięć minut. Będą puszyste i delikatne, ale zapomnij o oleju - inny składnik sprawdzi się lepiej
Placki jogurtowe w pięć minut. Będą puszyste i delikatne, ale zapomnij o oleju - inny składnik sprawdzi się lepiej
Placki jogurtowe to świetna propozycja na szybkie śniadanie i lunch do pracy czy szkoły. Przepis jest banalny i nie ma opcji, żeby placuszki się nie udały. My jednak wiemy, jak wyczarować z nich słodkie mini obłoczki. Jaki jest sekret? Białka ubij na sztywno i zrezygnuj z oleju - mamy dużo lepszy pomysł.
Więcej przepisów na pyszne placuszki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki jogurtowe to dowód na to, że z prostych składników można wyczarować najlepsze śniadanie i słodki podwieczorek, idealny na poprawę humoru po ciężkim dniu. Z przepisem poradzi sobie każdy, ale my podpowiemy, jak sprawić, że zwykłe placki z jogurtu mogą zamienić się w puszyste obłoczki. Cieknie wam już ślinka? Zapraszamy do przepisu.
Placki jogurtowe - puszyste i delikatne jak wiosenne obłoczki
Składniki:
- 180 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 średnie jajka
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
- tłuszcz do smażenia
- opcjonalnie ulubione owoce (starte jabłka, pokrojone banany, borówki itp)
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę.
- Do kolejnej miski wlej jogurt, dodaj żółtka, oba cukry i zacznij mieszać mikserem na wysokich obrotach.
- Do wilgotnych składników przesyp mąkę z proszkiem i za pomocą szpatułki wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj pianę z białek, krótko przemieszaj i odstaw.
- Patelnię lekko natłuść, najlepiej masłem klarowanym i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki kładź porcje ciasta na placuszki. Powinny smażyć się na niewielkiej mocy palnika i pod wpływem ciepła pięknie urosnąć.
- Kiedy placuszki zezłocą się z jednej strony, obróć je na drugą i smaż jeszcze chwilkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z dżemem.