Placki jogurtowe w pięć minut. Będą puszyste i delikatne, ale zapomnij o oleju - inny składnik sprawdzi się lepiej

Placki jogurtowe to świetna propozycja na szybkie śniadanie i lunch do pracy czy szkoły. Przepis jest banalny i nie ma opcji, żeby placuszki się nie udały. My jednak wiemy, jak wyczarować z nich słodkie mini obłoczki. Jaki jest sekret? Białka ubij na sztywno i zrezygnuj z oleju - mamy dużo lepszy pomysł.

Więcej przepisów na pyszne placuszki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placki jogurtowe to dowód na to, że z prostych składników można wyczarować najlepsze śniadanie i słodki podwieczorek, idealny na poprawę humoru po ciężkim dniu. Z przepisem poradzi sobie każdy, ale my podpowiemy, jak sprawić, że zwykłe placki z jogurtu mogą zamienić się w puszyste obłoczki. Cieknie wam już ślinka? Zapraszamy do przepisu. 

Placki jogurtowe - puszyste i delikatne jak wiosenne obłoczki

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej (najlepiej sprawdzi się typ 450)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 średnie jajka
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie ulubione owoce (starte jabłka, pokrojone banany, borówki itp)

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. 
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Do kolejnej miski wlej jogurt, dodaj żółtka, oba cukry i zacznij mieszać mikserem na wysokich obrotach. 
  4. Do wilgotnych składników przesyp mąkę z proszkiem i za pomocą szpatułki wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj pianę z białek, krótko przemieszaj i odstaw. 
  5. Patelnię lekko natłuść, najlepiej masłem klarowanym i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki lub głębokiej łyżki kładź porcje ciasta na placuszki. Powinny smażyć się na niewielkiej mocy palnika i pod wpływem ciepła pięknie urosnąć. 
  6. Kiedy placuszki zezłocą się z jednej strony, obróć je na drugą i smaż jeszcze chwilkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub z dżemem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.