-
Haps
-
Jak przygotować
- Najprostszy przepis na domowy chleb. Będzie pachnący i mięciutki, dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia
Najprostszy przepis na domowy chleb. Będzie pachnący i mięciutki, dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia
Kto z nas nie kocha świeżutkiego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym środkiem? Jeśli nie uśmiecha ci się poranne bieganie do piekarni po świeży bochenek, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - najprostszy przepis na domowy chleb, który zawsze perfekcyjnie się udaje. Co w nim takiego niezwykłego? Sposób pieczenia - zapomnij o formach, garnkach i brytfannach - mamy coś o wiele lepszego.
Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wykonanie domowego chleba to przydatna umiejętność, zwłaszcza gdy nie wyobrażamy sobie życia bez kolorowych kanapek, czy grzanek, a codzienne marsze do piekarni bywają męczące. Dziś mamy dla was chyba najprostszy przepis na domowy chleb, który smakuje wyjątkowo, a to dzięki metodzie pieczenia, która raczek kojarzy się ze świąteczną szynką niż z aromatycznym pieczywem. Słyszeliście o chlebie z rękawa? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości - taki chleb bije na głowę wszystkie sklepowe bochenki.
Chleb z rękawa - najprostszy przepis na domowe pieczywo
Składniki:
- 700 g mąki pszennej (można połączyć 300 g mąki pełnoziarnistej i 400 g mąki typu 500)
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml letniej wody
- płaska łyżeczka cukru
- płaska łyżka soli
- opcjonalnie: czarnuszka, słonecznik, pestki dyni lub ulubione nasiona
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj czubatą łyżkę mąki oraz letnią wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans, by rozczyn zaczął pracować.
- Do spienionego rozczynu przesiej mąkę, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już jednolite, dodaj łyżkę oliwy. Wyrabiaj jeszcze 3-4 minuty, następnie uformuj ciasto w kształt kuli, a miskę przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
- Kiedy ciasto już wyraźnie zwiększy swoją objętość, wyjmij je na blat podsypany mąką i chwilę jeszcze zagniataj. Odstaw ciasto na kolejny kwadrans w ciepłe miejsce.
- Następnie składaj boki ciasta do środka i tę czynność powtarzaj kilka-kilkanaście razy. Uformuj ciasto w kształt bochenka i odłóż na pół godziny. Następnie włóż je do rękawa do pieczenia i wiąż końce.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Chleb w rękawie połóż na blaszkę i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyjmij chleb z rękawa i ostudź na kratce.