Najprostszy przepis na domowy chleb. Będzie pachnący i mięciutki, dzięki nietypowemu sposobowi pieczenia

Kto z nas nie kocha świeżutkiego, pachnącego chleba z chrupiącą skórką i miękkim, sprężystym środkiem? Jeśli nie uśmiecha ci się poranne bieganie do piekarni po świeży bochenek, mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - najprostszy przepis na domowy chleb, który zawsze perfekcyjnie się udaje. Co w nim takiego niezwykłego? Sposób pieczenia - zapomnij o formach, garnkach i brytfannach - mamy coś o wiele lepszego.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wykonanie domowego chleba to przydatna umiejętność, zwłaszcza gdy nie wyobrażamy sobie życia bez kolorowych kanapek, czy grzanek, a codzienne marsze do piekarni bywają męczące. Dziś mamy dla was chyba najprostszy przepis na domowy chleb, który smakuje wyjątkowo, a to dzięki metodzie pieczenia, która raczek kojarzy się ze świąteczną szynką niż z aromatycznym pieczywem. Słyszeliście o chlebie z rękawa? Jeśli nie, czas nadrobić zaległości - taki chleb bije na głowę wszystkie sklepowe bochenki.

Chleb z rękawa - najprostszy przepis na domowe pieczywo

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej (można połączyć 300 g mąki pełnoziarnistej i 400 g mąki typu 500)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • płaska łyżka soli
  • opcjonalnie: czarnuszka, słonecznik, pestki dyni lub ulubione nasiona
  • 2 łyżki oliwy

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem. Następnie dodaj czubatą łyżkę mąki oraz letnią wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kwadrans, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Do spienionego rozczynu przesiej mąkę, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy będzie już jednolite, dodaj łyżkę oliwy. Wyrabiaj jeszcze 3-4 minuty, następnie uformuj ciasto w kształt kuli, a miskę przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
  3. Kiedy ciasto już wyraźnie zwiększy swoją objętość, wyjmij je na blat podsypany mąką i chwilę jeszcze zagniataj. Odstaw ciasto na kolejny kwadrans w ciepłe miejsce.
  4. Następnie składaj boki ciasta do środka i tę czynność powtarzaj kilka-kilkanaście razy. Uformuj ciasto w kształt bochenka i odłóż na pół godziny. Następnie włóż je do rękawa do pieczenia i wiąż końce.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Chleb w rękawie połóż na blaszkę i włóż do piekarnika. Piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyjmij chleb z rękawa i ostudź na kratce. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.