Ciasto zebra - kultowy przepis z ciekawą historią. "Mówiło się, że jak panna nie umie zebry, nie nadaje się na żonę"

Ciasto zebra to pyszny, dwukolorowy wypiek, który już w czasach PRL nosił miano kultowego. Przepis na zebrę jest bardzo prosty i wiąże się z nim ciekawa anegdota. Dawno temu, siostra mojej babci w żartach rzuciła, że jeśli panna nie umie ładnej zebry, to nie nadaje się na żonę. Słyszało to pięć moich ciotek, które jako młode dziewczęta, wzięły sobie to mocno do serca. Do dziś ta anegdota krąży w mojej rodzinie, a przepis na zebrę opanowałyśmy do perfekcji, nawet jeśli nie śpieszyło się nam do zamążpójścia.

Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przez wiele lat, moje ciotki usiłowały rozstrzygnąć, o co chodziło z tym, że źle zrobione ciasto zebra przekreśla ich szanse na zamążpójście. Tego, że to był żart, dowiedziały się już jako szczęśliwe mężatki i dzięki temu w naszej rodzinie panuje zwyczaj, że na każdą rocznicę ślubu lub ważniejszą uroczystość, na stole zjawia się czarno białe ciasto. To ciasto jest naprawdę banalne i żeby je zepsuć, trzeba się naprawdę postarać. Jedna z moich ciotek - Bożenka, nieco udoskonaliła przepis na to ciasto, dzięki czemu jest bardziej wilgotne i jeszcze smaczniejsze. Dodaje szklankę słodkiej oranżady. 

Ciasto zebra - prosty i pyszny deser

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki
  • 5 średnich jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oranżady
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj sporą miskę. Oddziel żółtka od białek. Białka wlej do miski i za pomocą miksera na dużych obrotach ubij białka na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier, aż uzyskasz gładką, lśniącą bezę.
  2. Do białek z cukrem dodawaj stopniowo żółtko po żółtku. Kiedy żółtak połączą się z resztą, stopniowo przesiewaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo wlewaj oranżadę. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlej olej. Miksuj jeszcze przez chwilę.
  4. Połowę przygotowanej masy przelej do innej miski. Dodaj kakao i wymieszaj. Do miski z jasnym ciastem dodaj 2-3 łyżki mąki i podobnie wymieszaj. 
  5. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem lub nasmaruj masłem. Teraz na zmianę na środek wlewaj odrobinę ciasta ciemnego i jasnego, by tworzyły się kręgi. Kiedy wylejesz już całe ciasto, za pomocą wykałaczki możesz zrobić wzorek na powierzchni.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez godzinę. 
Więcej o: