Ciasto Filadelfia uwodzi wyglądem i kusi smakiem. Jest bardzo łatwe, a najważniejszym składnikiem jest słodki napój

Ciasto Filadelfia cieszy oczy i podniebienie. To warstwowe ciacho z kakaowym spodem, kremem i galaretką sprawdzi się na każdą okazję, a jego przygotowanie jest banalne. Co jest najważniejsze jego smaku? Chodzi o słodki, ciemny napój owocowy. Nie musisz iść po niego do sklepu - najpewniej masz go w swojej spiżarni. Chodzi o wiśniowy kompot.

Więcej przepisów na łatwe ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto Filadelfia jest pyszne, bardzo łatwe, a czas jego przygotowywania to czas potrzebny na stężenie galaretki. Najważniejszym dodatkiem jest kompot wiśniowy, najlepiej razem z owocami. Do kompotu dodaje się galaretkę i zagotowuje, przez co ciasto ma pyszny, intensywnie owocowy smak. Do tego aksamitny krem i delikatny czekoladowy spód i mamy przepis na wymarzone ciasto na weekendowe łasuchowanie.

Ciasto Filadelfia - przepis na proste ciasto z wiśniami z kompotu

Składniki:

  • 300 g biszkoptów lub herbatników
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 2 wiśniowe galaretki
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 1 większy słoik kompotu wiśniowego razem z owocami
  • 0,5 l zimnej śmietanki kremówki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 0,5 l wrzątku

Sposób wykonania:

  1. Z racji tego, że stężenie galaretki zajmuje najwięcej czasu podczas przygotowania ciasta, zacznij właśnie od niej. Wiśnie odcedź z kompotu i jeśli mają pestki - usuń je. Kompot przelej do garnka, dolej 500 ml wody, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Całość zagotuj i dodaj wiśnie. Pozostaw do ostygnięcia, galaretka powinna zacząć tężeć.
  2. Kiedy galaretka wiśniowa tężeje, zajmij się spodem. Biszkopty pokrusz lub rozdrobnij w malakserze. Następnie dodaj do nich krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj, by powstała jednolita i dość klejąca masa.
  3. Masę z kremu i ciasteczek przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównaj, by warstwa spodu na całej powierzchni miała taką samą wysokość. 
  4. Przygotuj warstwę jogurtowo-kremową. Krystaliczną galaretkę rozpuść w szklance wrzątku i pozostaw, by ostygła. Najlepiej zrobić to na etapie galaretek z kompotu - zaoszczędzisz trochę czasu.
  5. Do miski wlej schłodzoną śmietanę kremówkę i za pomocą miksera na wysokich obrotach ubij ją na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawaj jogurt, cały czas miksując. Na sam koniec cienką strużką wlej całkowicie ostudzoną galaretką. Do kremu możesz dodać łyżkę cukru pudru, żeby ciasto było słodsze. 
  6. Na ciasteczkowy spód wylej masę jogurtową i wyrównaj jej wierzch. Włóż na pół godziny do lodówki, by stężała. Po tym czasie galaretka z kompotu powinna już odpowiednio stężeć - wylej ją na stężałą masę i ponownie włóż ciasto do lodówki, tym razem na całą noc. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.