Koniec z suchym jak wiór mięsem. Schab w tej kąpieli nabierze świątecznych aromatów i obłędnego smaku

Święta obfitują w postne potrawy, ale tuż po wigilii na stołach w polskich domach królują rozmaite wędliny i obłędne mięsa. Schab to najprostsze rozwiązanie, niestety ta partia lubi czasami wyjść sucha jak wiór. Z tą metodą unikniesz kulinarnej porażki - wystarczy aromatyczna kąpiel i przyprawy.

To już ostatni dzwonek na świąteczne przygotowania. Poza postnymi potrawami warto postawić także na mięsny akcent, który zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Jeśli zatem chcesz, by twój bożonarodzeniowy schab wyszedł po mistrzowsku, sprawdź na co warto zwrócić uwagę podczas przygotowań. 

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Schab idealny na święta. Z tym trikiem wyjdzie soczysty jak nigdy 

Na świątecznym stole nie może zabraknąć talerza z domowymi wędlinami i smakowitym mięsem. Schab to już klasyka, która chętnie wybierana jest na zakąskę czy dodawana do kanapek. Jak zatem przygotować ów partię mięsa, by była idealnie soczysta, delikatna i pełna aromatów? Dzięki metodzie 2x5 mięso już nigdy nie wyjdzie twarde i suche jak wiór.

Zastanawiasz się na czym polega cały fenomen? Mowa tu o gotowaniu "na raty". Metoda 2x5 zakłada, że gotujemy schab przez pięć minut, a następnie odkładamy mięso na całą noc. Kolejnego dnia cały proces powtarzamy. Powolna maceracja pozwala zachować maksimum soczystości i wyrazistego smaku oraz aromatu.

Schab 10 minutowy, czyli soczysta perfekcja, która zrobi furorę na świątecznym stole

Składniki: 

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 3 kulki pieprzu ziarnistego,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 l zimnej wody.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania przypraw. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, następnie zalej go wodą i dodaj majonez, sól. pieprz. ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek. 
  2. Taka zalewa powinna znajdować się w dużym garnku. Wkładamy do naczynia także mięso. Gotujemy przez pięć minut od momentu wrzenia, a następnie odstawiamy mięso w marynacie do marynowania na minimum sześć godzin (może stać tak całą noc). 
  3. Kolejnego dnia ponownie stawiamy gar na palniku i gotujemy mięso pięć minut. Na koniec kolejne leżakowanie przez min. sześć godzin o gotowe. Tak przygotowane mięso jest bogate w aromaty, jest soczyste i delikatne. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.