To już ostatni dzwonek na świąteczne przygotowania. Poza postnymi potrawami warto postawić także na mięsny akcent, który zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Jeśli zatem chcesz, by twój bożonarodzeniowy schab wyszedł po mistrzowsku, sprawdź na co warto zwrócić uwagę podczas przygotowań.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Schab idealny na święta. Z tym trikiem wyjdzie soczysty jak nigdy
Na świątecznym stole nie może zabraknąć talerza z domowymi wędlinami i smakowitym mięsem. Schab to już klasyka, która chętnie wybierana jest na zakąskę czy dodawana do kanapek. Jak zatem przygotować ów partię mięsa, by była idealnie soczysta, delikatna i pełna aromatów? Dzięki metodzie 2x5 mięso już nigdy nie wyjdzie twarde i suche jak wiór.
Zastanawiasz się na czym polega cały fenomen? Mowa tu o gotowaniu "na raty". Metoda 2x5 zakłada, że gotujemy schab przez pięć minut, a następnie odkładamy mięso na całą noc. Kolejnego dnia cały proces powtarzamy. Powolna maceracja pozwala zachować maksimum soczystości i wyrazistego smaku oraz aromatu.
Schab 10 minutowy, czyli soczysta perfekcja, która zrobi furorę na świątecznym stole
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 10 ząbków czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 3 kulki pieprzu ziarnistego,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 l zimnej wody.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania przypraw. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, następnie zalej go wodą i dodaj majonez, sól. pieprz. ziele angielskie, liście laurowe oraz majeranek.
- Taka zalewa powinna znajdować się w dużym garnku. Wkładamy do naczynia także mięso. Gotujemy przez pięć minut od momentu wrzenia, a następnie odstawiamy mięso w marynacie do marynowania na minimum sześć godzin (może stać tak całą noc).
- Kolejnego dnia ponownie stawiamy gar na palniku i gotujemy mięso pięć minut. Na koniec kolejne leżakowanie przez min. sześć godzin o gotowe. Tak przygotowane mięso jest bogate w aromaty, jest soczyste i delikatne.