Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Pieczony schab wychodzi czasem suchy i podczas krojenia niemiłosiernie się kruszy. Cóż, schab to chude mięso, jednak mimo tego bardzo aromatyczne i pyszne, dlatego nie możemy już wytrzymać i za chwilę zdradzimy wam nasz ulubiony przepis. Schab gotowany według ciebie brzmi jak prosta droga to katastrofy i wysuszonego mięsa? Nic z tych rzeczy. Schab wychodzi delikatny soczysty i pełen aromatu, a to dzięki zalewie. Jedyne co musisz zrobić, to rozpuścić przyprawy w wodzie i czekać.
Soczysty schab na kanapki i do obiadu
Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- woda - tyle, by przykryła schab w całości, gdy go włożysz do garnka
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki soli
- 4 listki laurowe
- 6-8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- płaska łyżka majeranku
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Sposób wykonania:
- Schab osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odstaw go na blat, by nabrał temperatury pokojowej.
- Do garnka wlej wodę (2 litry powinny wystarczyć). Następnie dodaj do niej wszystkie przyprawy oraz rozgnieciony czosnek. Zagotuj na wolnym ogniu.
- Do gotującej się zalewy włóż schab i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Po upływie 10 minut wyłącz palnik i pozostaw schab w zalewie do całkowitego ostygnięcia. Następnie ponownie zagotuj i znów gotuj 10 minut.
- Ponownie pozostaw do ostygnięcia. Kiedy zalewa ostygnie, zagotuj trzeci raz i tym razem gotuj przez 5 minut.
- Kiedy zalewa będzie już zimna, możesz podawać schab.
Jak podawać schab gotowany jako danie obiadowe? Wystarczy, że z zalewy zrobisz sos. Możesz dodać do niego podsmażone pieczarki, paprykę lub suszone grzyby z cebulą i zaprawić mąką oraz śmietaną - taki obiad możesz podać nawet w święta.