Dania jednogarnkowe, lub w tym przypadku "jednopatelniowe", cieszą się ogromną popularnością wśród zabieganych. W końcu nie każdy ma wystarczająco dużo czasu, by stać wiele godzin przy kuchennym blacie. Schab w sosie pieczarkowym prosto z patelni to rozwiązanie, które uratuje cię, gdy obowiązki piętrzą się niczym sterta prania. Domownicy będą tylko prosić o dokładkę. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 300 g pieczarek,
- 2 cebule białe,
- 3 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 150 ml bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz w ilości do smaku,
- garść posiekanego koperku.
Soczysty schab w sosie pieczarkowym. Rodzina będzie piszczeć z zachwytu
- Schab rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.
- Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na średniej mocy palnika.
- Przygotowane plastry schabu smażymy z obu stron na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z patelni i mięso owijamy w folię aluminiową, by zachowały temperaturę.
- Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Smażymy na tym samym tłuszczu. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pieczarki oczyszczamy z piasku i ziemi. Kroimy w plastry lub kostkę i dodajemy do cebuli i czosnku. Pieczarki smażymy bez dodatku soli, by nie puściły zbyt dużo wody.
- Zarumienione pieczarki, wraz z cebulą i czosnkiem, zalewamy bulionem.
- Do sosu dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku.
Do gotowego sosu wystarczy włożyć podsmażony schab i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas warto zamieszać zawartością patelni, by nic nie przywarło do jej dna. Przed podaniem najlepiej udekorować sos posiekanym koperkiem. Dobrze sprawdzi się również mrożony koperek, lub w ostateczności natka pietruszki. Smacznego!