Ryba to bardzo pospolity składnik, który można podać na wiele różnych sposobów. W okresie świątecznym zazwyczaj smaży się ją w panierce lub podaje z aromatycznymi sosami. My również mamy świetny sposób na jej podanie. W tej zalewie smakuje wyśmienicie.
Fot. iStock, AliSta21
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Ryba po grecku to jedno z najbardziej charakterystycznych dań podawanych w okresie świąt. W innych wersjach ryby robi się w panierce z mąki lub bułki tartej. My jednak podamy rybę w jeszcze inny sposób - w zalewie, którą śmiało można modyfikować w zależności od swoich upodobań. To połączenie papryki i pomidorów. Dodatkowo całość jest podkręcona dodatkiem octu, a także cukru. Dodatkowym składnikiem są suszone śliwki, które jeszcze bardziej dodają smaku.
REKLAMA
Przepis na rybę po węgiersku
Składniki:
500 g dorsza,
1 l wody,
150 ml octu,
80 ml oliwy,
8 łyżeczek cukru,
4 łyżeczki soli,
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
4 ziarna ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
garść suszonych śliwek,
4 duże cebule,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Dorsza dokładnie przemyj i w razie potrzeby oczyść. Każdy kawałek posyp pieprzem i wysmaż na gorącym oleju na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Do garnka wlej wodę i dorzuć do niej liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cukier i sól. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka, śliwki również pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dorzuć do gotującej się wody, zamieszaj i trzymaj na ogniu przez około pół godziny.
Do większej miski przelej oliwę, koncentrat pomidorowy i wsyp słodką paprykę w proszku. Taką mieszankę dokładnie wymieszaj i wlej do wywaru. Ponownie zagotuj.
Wysmażonego dorsza włóż do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowanym sosem. Przed podaniem możesz całość delikatnie podpiec.