Ryba po grecku ma konkurencję. W tym wydaniu jest milion razy smaczniejsza. To zasługa dodatków

Ryba to bardzo pospolity składnik, który można podać na wiele różnych sposobów. W okresie świątecznym zazwyczaj smaży się ją w panierce lub podaje z aromatycznymi sosami. My również mamy świetny sposób na jej podanie. W tej zalewie smakuje wyśmienicie.
Zobacz wideo

Ryba po grecku to jedno z najbardziej charakterystycznych dań podawanych w okresie świąt. W innych wersjach ryby robi się w panierce z mąki lub bułki tartej. My jednak podamy rybę w jeszcze inny sposób - w zalewie, którą śmiało można modyfikować w zależności od swoich upodobań. To połączenie papryki i pomidorów. Dodatkowo całość jest podkręcona dodatkiem octu, a także cukru. Dodatkowym składnikiem są suszone śliwki, które jeszcze bardziej dodają smaku.

Przepis na rybę po węgiersku

Składniki:

  • 500 g dorsza,
  • 1 l wody,
  • 150 ml octu,
  • 80 ml oliwy,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • garść suszonych śliwek,
  • 4 duże cebule,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Dorsza dokładnie przemyj i w razie potrzeby oczyść. Każdy kawałek posyp pieprzem i wysmaż na gorącym oleju na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  2. Do garnka wlej wodę i dorzuć do niej liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, cukier i sól. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w piórka, śliwki również pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dorzuć do gotującej się wody, zamieszaj i trzymaj na ogniu przez około pół godziny.
  4. Do większej miski przelej oliwę, koncentrat pomidorowy i wsyp słodką paprykę w proszku. Taką mieszankę dokładnie wymieszaj i wlej do wywaru. Ponownie zagotuj.
  5. Wysmażonego dorsza włóż do naczynia żaroodpornego i zalej przygotowanym sosem. Przed podaniem możesz całość delikatnie podpiec.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: