Robisz ogórki małosolne? Zalewa to klucz do sukcesu. Poznaj prostą zasadę

Czas na ogórki małosolne! Zalewa do kultowej przekąski składa się wyłącznie z trzech składników. Ważne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji. Jeżeli chcesz, aby były smaczne i lekko chrupiące zastosuj naszą prostą zasadę. Dzięki temu na dobre zapamiętasz jak zrobić najlepsze przetwory.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

W ostatnim czasie coraz więcej osób przygotowuje ogórki małosolne. Zalewa jednak niektórym spędza sen z powiek, bo kiedy coś robisz wyjątkowo rzadko, szybko zapominasz, jak to właściwie powinno wyglądać. Dlatego mamy prosty domowy sposób, który raz na zawsze rozwiąże problem.

Przepis na ogórki małosolne. Zalewa najprostsza na świecie

Ogórki małosolne to jedna z kultowych przekąsek przygotowywanych latem. Kiedy tylko pojawią się pierwsze ogórki gruntowe, w domach powstają pierwsze smakołyki. Wbrew pozorom przepis jest wyjątkowo prosty. Dlatego jeśli nie wiesz ile soli lub wody trzeba wlać do ogórków małosolnych, wypróbuj nasz kuchenny trik.

Najlepsza zalewa, to ta, która nie jest skomplikowana i pozwala osiągnąć zamierzony rezultat. Dlatego jeżeli masz kilogram ogórków, będziesz potrzebował litr wody i łyżkę soli. To wszystko. Proporcje oczywiście ulegną zmianie jeśli kupiłeś większą ilość warzyw, ale jak widzisz, zasada 1:1:1 pozwala intuicyjnie przygotować pyszne ogórki małosolne. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić ogórki małosolne. Zalewa plus przyprawy i gotowe

Zanim zaczniesz układać ogórki w słoju, pamiętaj, aby dobrze wyczyścić naczynie i wyparzyć. Poza tym wrzuć ogórki do zimnej wody i poczekaj godzinę. W ten sposób warzywa zyskają dodatkową chrupkość. Kolejną cenną wskazówką, która pozwoli ci przyrządzić najlepsze ogórki małosolne jest obcięcie końcówek. Dzięki temu przyspieszysz proces fermentacji i szybciej zjesz ulubiony przysmak.

Składniki:

  • kg ogórków gruntowych jasnych,
  • litr wody,
  • łyżka soli kamiennej,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 baldachimy kopru,
  • liść porzeczki lub winogrona.

Sposób przygotowania:

  1. Duży słój lub gliniane naczynie umyj dokładnie i wyparz wrzątkiem.
  2. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki.
  3. Na dnie naczynia ułóż baldachimy kopru. 
  4. Następnie poukładaj ogórki i wrzuć resztę przypraw.
  5. Do dużego garnka wlej wodę i wsyp sól. Wymieszaj, aż się rozpuści.
  6. Zalej ogórki. Przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką.
  7. Odstaw w ciepłe i zacienione miejsce na cztery dni.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.