W ostatnim czasie coraz więcej osób przygotowuje ogórki małosolne. Zalewa jednak niektórym spędza sen z powiek, bo kiedy coś robisz wyjątkowo rzadko, szybko zapominasz, jak to właściwie powinno wyglądać. Dlatego mamy prosty domowy sposób, który raz na zawsze rozwiąże problem.
Ogórki małosolne to jedna z kultowych przekąsek przygotowywanych latem. Kiedy tylko pojawią się pierwsze ogórki gruntowe, w domach powstają pierwsze smakołyki. Wbrew pozorom przepis jest wyjątkowo prosty. Dlatego jeśli nie wiesz ile soli lub wody trzeba wlać do ogórków małosolnych, wypróbuj nasz kuchenny trik.
Najlepsza zalewa, to ta, która nie jest skomplikowana i pozwala osiągnąć zamierzony rezultat. Dlatego jeżeli masz kilogram ogórków, będziesz potrzebował litr wody i łyżkę soli. To wszystko. Proporcje oczywiście ulegną zmianie jeśli kupiłeś większą ilość warzyw, ale jak widzisz, zasada 1:1:1 pozwala intuicyjnie przygotować pyszne ogórki małosolne. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zanim zaczniesz układać ogórki w słoju, pamiętaj, aby dobrze wyczyścić naczynie i wyparzyć. Poza tym wrzuć ogórki do zimnej wody i poczekaj godzinę. W ten sposób warzywa zyskają dodatkową chrupkość. Kolejną cenną wskazówką, która pozwoli ci przyrządzić najlepsze ogórki małosolne jest obcięcie końcówek. Dzięki temu przyspieszysz proces fermentacji i szybciej zjesz ulubiony przysmak.
Składniki:
Sposób przygotowania: