Rolada z ciasta francuskiego na słodko - zawijaski z powidłami. Ten owocowy smak zawróci Wam w głowie
Rolada z ciasta francuskiego na słodko to prosty sposób na wyjątkowy obiad. Roladę można na przykład posmarować ulubionymi powidłami. Największym atutem tego przepisu jest to, że można w prosty sposób przygotować przepyszny posiłek z zaledwie czterech składników.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- powidła
- cukier puder
- odrobina mleka
Wykonanie:
- Ciasto rozwiń.
- Następnie posmaruj je powidłami.
- Brzeg posmaruj mlekiem. Zwiń w rulon.
- Dociśnij i pokrój w plasterki.
- Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
- Później po przestudzeniu, posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem
Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem to idealna propozycja na szybki obiad lub pożywną przekąskę, kiedy dopadnie nas głód w środku dnia. Co ważne, roladki upieczesz w 15 minut.
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szczypiorkiem - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- około 300-350 g piersi z kurczaka
- około 250 g pieczarek
- około 100 g sera
- pesto bazyliowe
- 60 g suszonych pomidorów
- szpinak mrożony - 1 paczka
- sól, pieprz - do smaku
- olej
- białko jaja do posmarowania
- szczypiorek do posypania
Wykonanie:
- Mięso umyj, osusz. Pokrój mięso w kostkę. Podsmaż na oleju.
- Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Odstaw z ognia do naczynia.
- Pieczarki pokrój. Podsmaż je. Pod koniec smażenia dodaj szpinak.
- Połącz grzyby i szpinak z mięsem.
- Pomidory posiekaj.
- Połącz je ze smażonymi składnikami.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozwiń ciasto francuskie.
- Weź pesto i posmaruj nim ciasto.
- Rozłóż wymieszane wcześniej składniki na cieście.
- Zwiń w roladę.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przełóż roladę na blaszkę.
- Posmaruj wierzch białkiem.
- Umieść roladę w rozgrzanym piekarniku do 200 stopniach na kwadrans.
- Później przestudź i posyp gotowe danie posiekanym szczypiorkiem.
Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem - takich roladek na pewno nie jadłeś
Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem to przepis dla fanów ciągnącego się bez końca sera. To proste danie obiadowe z pozoru przypomina chrupiącą zapiekankę, ale nią nie jest. Smakuje o niebo lepiej! Jak zrobić dobrą roladę z ciasta francuskiego na obiad? Oto prosty i sprawdzony przepis:
Składniki:
- 350 g ciasta francuskiego
- kilka łyżek ketchupu
- sól, pieprz, oregano, bazylia suszona
- około 100 g szynki
- 100 g sera
- 1 żółtko z odrobiną wody
Wykonanie:
- Rozłóż ciasto.
- Posmaruj je ketchupem.
- Dalej wysyp na ciasto przyprawy.
- Ser i szynkę pokrój w plasterki.
- Rozłóż je na cieście.
- Ciasto zwiń w roladę.
- Posmaruj roladę żółtkiem wymieszanym z wodą.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Piecz roladę z ciasta francuskiego przez 20 minut w 180 stopniach.
- Pod koniec pieczenia możesz posypać roladę startym serem.
Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym. Dzięki przecierowi farsz nie będzie suchy
Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym to ciekawa opcja na ciepłą kolację czy też romantyczny obiad we dwoje. Dzięki przecierowi pomidorowemu farsz będzie bardzo soczysty, a dodatek w postaci pieczarek sprawi, że całe danie stanie się nieziemsko aromatyczne.
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- około 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania
- 400 g pieczarek
- sól, pieprz, oregano
- 2 cebule
- odrobina przecieru pomidorowego
Wykonanie:
- Mięso dopraw solą, pieprzem oraz oregano i wyrób rękami.
- Pieczarki pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą. Trzymaj na ogniu do miękkości.
- Dołóż mięso. Podsmaż dobrze. Dodaj 1 jajko i przecier.
- Po usmażeniu, odstaw do wystudzenia.
- Ciasto francuskie rozwiń. Nałóż przygotowany wcześniej farsz z mięsa mielonego i zwiń w roladę.
- Posmaruj żółtkiem wierzch rolady.
- Przejdź do pieczenia.
- Piecz przez pół godziny w 180 stopniach.
Zobacz też: Najsmaczniejsza pierś z kurczaka na obiad, jaką kiedykolwiek jadłam. Przepis jest banalnie prosty