Gdy zwykłe schabowe to za mało, aby zachwycić bliskich, zrób wyjątkowe rolady z ciasta francuskiego

Rolady z ciasta francuskiego można podawać na wiele różnych sposobów. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne, można z niego przygotować słone lub słodkie potrawy. Sprawdź przygotowane przez nas przepisy i oczaruj smakiem najbliższych.

Rolada z ciasta francuskiego na słodko - zawijaski z powidłami. Ten owocowy smak zawróci Wam w głowie

Rolada z ciasta francuskiego na słodko to prosty sposób na wyjątkowy obiad. Roladę można na przykład posmarować ulubionymi powidłami. Największym atutem tego przepisu jest to, że można w prosty sposób przygotować przepyszny posiłek z zaledwie czterech składników.

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • powidła
  • cukier puder
  • odrobina mleka

Wykonanie:

  1. Ciasto rozwiń.
  2. Następnie posmaruj je powidłami.
  3. Brzeg posmaruj mlekiem. Zwiń w rulon.
  4. Dociśnij i pokrój w plasterki.
  5. Piecz w 200 stopniach przez około 20 minut.
  6. Później po przestudzeniu, posyp cukrem pudrem.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem i kurczakiem

Rolada z ciasta francuskiego ze szpinakiem to idealna propozycja na szybki obiad lub pożywną przekąskę, kiedy dopadnie nas głód w środku dnia. Co ważne, roladki upieczesz w 15 minut.

Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szczypiorkiem - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • około 300-350 g piersi z kurczaka
  • około 250 g pieczarek
  • około 100 g sera
  • pesto bazyliowe
  • 60 g suszonych pomidorów
  • szpinak mrożony - 1 paczka
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej
  • białko jaja do posmarowania
  • szczypiorek do posypania

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, osusz. Pokrój mięso w kostkę. Podsmaż na oleju.
  2. Dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Odstaw z ognia do naczynia.
  3. Pieczarki pokrój. Podsmaż je. Pod koniec smażenia dodaj szpinak.
  4. Połącz grzyby i szpinak z mięsem.
  5. Pomidory posiekaj.
  6. Połącz je ze smażonymi składnikami.
  7. Ser zetrzyj na tarce.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki.
  9. Rozwiń ciasto francuskie.
  10. Weź pesto i posmaruj nim ciasto.
  11. Rozłóż wymieszane wcześniej składniki na cieście.
  12. Zwiń w roladę.
  13. Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  14. Przełóż roladę na blaszkę.
  15. Posmaruj wierzch białkiem.
  16. Umieść roladę w rozgrzanym piekarniku do 200 stopniach na kwadrans.
  17. Później przestudź i posyp gotowe danie posiekanym szczypiorkiem.

Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem - takich roladek na pewno nie jadłeś

Rolada z ciasta francuskiego z szynką i serem to przepis dla fanów ciągnącego się bez końca sera. To proste danie obiadowe z pozoru przypomina chrupiącą zapiekankę, ale nią nie jest. Smakuje o niebo lepiej! Jak zrobić dobrą roladę z ciasta francuskiego na obiad? Oto prosty i sprawdzony przepis:

Składniki:

  • 350 g ciasta francuskiego
  • kilka łyżek ketchupu
  • sól, pieprz, oregano, bazylia suszona
  • około 100 g szynki
  • 100 g sera
  • 1 żółtko z odrobiną wody

Wykonanie:

  1. Rozłóż ciasto.
  2. Posmaruj je ketchupem.
  3. Dalej wysyp na ciasto przyprawy.
  4. Ser i szynkę pokrój w plasterki.
  5. Rozłóż je na cieście.
  6. Ciasto zwiń w roladę.
  7. Posmaruj roladę żółtkiem wymieszanym z wodą.
  8. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  9. Piecz roladę z ciasta francuskiego przez 20 minut w 180 stopniach.
  10. Pod koniec pieczenia możesz posypać roladę startym serem.

Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym. Dzięki przecierowi farsz nie będzie suchy

Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym to ciekawa opcja na ciepłą kolację czy też romantyczny obiad we dwoje. Dzięki przecierowi pomidorowemu farsz będzie bardzo soczysty, a dodatek w postaci pieczarek sprawi, że całe danie stanie się nieziemsko aromatyczne.

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • około 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania
  • 400 g pieczarek
  • sól, pieprz, oregano
  • 2 cebule
  • odrobina przecieru pomidorowego

Wykonanie:

  1. Mięso dopraw solą, pieprzem oraz oregano i wyrób rękami.
  2. Pieczarki pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą. Trzymaj na ogniu do miękkości.
  3. Dołóż mięso. Podsmaż dobrze. Dodaj 1 jajko i przecier. 
  4. Po usmażeniu, odstaw do wystudzenia.
  5. Ciasto francuskie rozwiń. Nałóż przygotowany wcześniej farsz z mięsa mielonego i zwiń w roladę.
  6. Posmaruj żółtkiem wierzch rolady.
  7. Przejdź do pieczenia.
  8. Piecz przez pół godziny w 180 stopniach.

Zobacz też: Najsmaczniejsza pierś z kurczaka na obiad, jaką kiedykolwiek jadłam. Przepis jest banalnie prosty

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.