Najlepszy sos do kopytek. W kwadrans zrobisz pieczarkowe cudo

Najłatwiejszy przepis na sos pieczarkowy do kopytek i kluseczków przeróżnych. Tutaj nie ma filozofii, ale jest pewna przyprawa. Tak kremowy i pyszny zrobisz z tego przepisu, a Magda Gessler niech się wstydzi.

Jak zrobić sos pieczarkowy? Tak prosto, jak się da! A wiecie doskonale, że z naszymi przepisami da się zrobić wszystko łatwo, smacznie i przyjemnie. Przepis na najlepszy sos do kopytek to oczywiście sos pieczarkowy, ale przecież nie musimy go jeść tylko i wyłącznie z ziemniaczanymi kluseczkami. Idealnie smakuje z ryżem, makaronem, a ten przepis jest tak pyszny, że sos jem prosto z miseczki. Wiecie, jaka przyprawa lubi pieścić się z pieczarkami? Gałka muszkatołowa. Nie możesz o niej zapomnieć. 

Zobacz wideo

Najlepszy sos do kopytek - przepis

Składniki:

  • 600 g pieczarek (waga po oczyszczeniu).
  • 2-3 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kwaśna śmietana,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony tymianek,
  • 2-3 łyżki startego parmezanu.

Sos pieczarkowy do kopytek - sposób wykonania:

  1. Oczyszczone pieczarki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  2. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Wystarczy łyżka. Następnie dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. 
  3. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż je na umiarkowanej mocy palnika. Na samym początku nie mieszaj ich - wówczas za szybko puszą wodę i nie będą tak smaczne.
  4. Kiedy pieczarki się podsmażą, dopraw je przyprawami, wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Następnie dodaj śmietanę - ok. 1 szklankę. 
  5. Zmniejsz moc palnika, dodaj tymianek i gałkę i na wolnym ogniu duś przez 5 minut. Gotowy sos przelej na ugotowane kopytka lub inne kluski. 

Wskazówka: Taki sos pieczarkowy możesz zrobić także z użyciem śmietany słodkiej. Jednak wówczas sos będzie nieco rzadszy i pewnie będzie wymagał więcej dodatku soli. 

Więcej o: