-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa z kaszą lepsza niż krupnik. Gdy skończył się PRL, Polacy o niej zapomnieli. Kluczem jest mięso
Zupa z kaszą lepsza niż krupnik. Gdy skończył się PRL, Polacy o niej zapomnieli. Kluczem jest mięso
Najlepsza zupa z kaszą to wcale nie krupnik. Dziś mamy dla was nieco zapomniany przepis na zupę, którą zajadaliśmy się kilkadziesiąt lat temu. Pamiętacie jeszcze gryczankę? Jeśli nie, czas szybko o niej przypomnieć. Wychodzi najlepiej na konkretnym mięsie.
Zupa gryczanka to prosty przepis na pyszny i sycący obiad i to za grosze. Kluczem - jak sama nazwa może wskazywać, jest kasza gryczana. Jednak ten wyjątkowy smak zupa gryczanka zawdzięcza mięsnemu wywarowi. Nie każdy teraz stawia na to mięso i kupujemy je coraz rzadziej, a chodzi o podroby. Przecież one są tak pyszne i zdrowe, jedzmy je częściej, najlepiej w tej treściwej zupie.
Zapomniana zupa z kaszy. Mięso to klucz
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych,
- 300 g serduszek drobiowych,
- 300 g żeberek,
- 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
- 1 cebula,
- kilka ziemniaków,
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- odrobina smalcu,
- posiekany koperek lub natka.
Zupa gryczanka - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone mięso, zalej wodą i namocz przez kwadrans. Następnie wylej wodę, zalej mięso świeżą wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
- Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, odrobinę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
- Na odrobinie smalcu zeszkli posiekaną cebulę, a kiedy będzie już rumiana, dodaj do zupy.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i wysp kaszę. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
- Przed końcem gotowania dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Zupa gryczanka bardzo dobrze smakuje z podsmażonymi pieczarkami lu boczniakami. Możesz dorzucić do wywaru także kilka suszonych grzybków albo mrożonych grzybów leśnych. Ja ostatnio do gryczanki dodałam odrobinę soku z kiszonych ogórków. Bajka - gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu.