Pasta jajeczna, o której śniło się tylko kilku filozofom. Jeden składnik zmienia wszystko

Pasta jajeczna jest bajeczna i to bez względu na to, czy dodasz do niej makrelę, awokado lub suszone pomidory. Jednak dzisiejszy przepis na pastę jajeczną będzie po prostu bombowy. Dodamy do niej składnik, który kojarzy się z Wielkanocą. Pyszniej już być nie może.

Idealne kanapki nie istnie... A bzdura, bo istnieją i to dzięki temu przepisowi. Pasta jajeczna to zawsze świetny wybór, kiedy mamy ochotę na kanapki z czymś pysznym. Pasta jajeczna z chrzanem smakuje tak dobrze, że możesz jeść ją łyżką prosto z miski, a przepis jest tak banalny, że czasami zastanawiam się, czy to możliwe, by coś tak prostego było tak pyszne. Jak zrobić pastę jajeczną z chrzanem? Podamy klasyczny przepis, ale polecam podwoić liczbę składników - będzie warto. 

Zobacz wideo

Pasta jajeczna - najlepsza na kanapki

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu tartego,
  • pół łyżki musztardy,
  • sól, pieprz, szczypta curry.

Pasta jajeczna z chrzanem - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Najlepiej wybierać takie, które mają już ok. tygodnia lub dwóch. Takie zdecydowanie łatwiej się obierają. 
  2. Ugotowane i obrane jajka pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem. Kiedyś do tej pasty użyłam malaksera - także się sprawdzi.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do jajek. Dodaj także majonez, musztardę i chrzan. Dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. 

Taka pasta i świeży chlebek to wymarzone śniadanie i w zasadzie każdy posiłek. Najlepsze jest to, że do pasty jajecznej z chrzanem możesz dodać także trochę cebuli, pokrojony ogórek kiszony lub suszone pomidory. Jedno jest pewne - jeśli chcesz smacznie zjeść, wcale nie musisz kombinować. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.