Robię je, gdy mam ochotę na placki. Głównym składnikiem nie są ziemniaki, a słodkie warzywo

Placki to prosty i bardzo sycący pomysł na danie dla całej rodziny. Do ich wykonania można wykorzystać prawie każde warzywo, lecz nie wszystkie są tak smaczne jak właśnie to. Te placki podawane z domowym sosem koperkowym przebijają ziemniaczane.

Placki są bardzo popularnym wyborem, gdy zastanawiamy się, co zrobić na obiad. Najpopularniejsze są te z ziemniaków, ale robi się je także z cukinii, buraków lub cebuli. My jednak poszliśmy o krok dalej i wykorzystaliśmy jeszcze inne, nieco słodsze warzywo. W naszym przepisie zamiast ziemniaków znajdziesz marchew.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Wysmażone placki będą miały intensywnie pomarańczowy kolor, a dzięki słodkości, którą ma w sobie to warzywo, będą bardzo charakterystyczne. Do przygotowanej masy marchewkowej możesz dodać starty żółty ser. Gdy się roztopi, będzie spoiwem całego dania. Dla pełniejszego smaku możesz do nich dorzucić starte ziemniaki, będą smacznym wypełnieniem. Ta potrawa może być podawana z klasyczną kwaśną śmietaną, sosem koperkowym lub czosnkowym.

Przepis na placki marchewkowe

Składniki:

  • 400 g marchwi,
  • 2 małe cebule,
  • 2,5 łyżki mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz, dokładnie przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz z łupin i również zetrzyj na tarce.
  2. Starte warzywa umieść w jednej misce odcedź i dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę, wbij jajka, a także wsyp sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, za pomocą łyżki formuj na nim cienkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  5. Podawaj z dodatkiem sosu koperkowego, kwaśnej śmietany lub z sosem czosnkowym. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.