Z tym przepisem kopytka wyjdą jak puszyste obłoczki. Babcia zawsze stawiała na jeden, swojski produkt

Przepis na kopytka może wydawać się banalnie prosty, jednak z babcinymi radami to ekspresowe danie wyjdzie perfekcyjnie. Dbałość o szczegóły to podstawa, podobnie jak korzystanie ze sprawdzonych składników. Proporcje są równie ważne, dlatego lepiej uważać z mąką.

Kopytka to niemalże synonim swojskiej babcinej kuchni. Danie rodem z dzieciństwa jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak warto zwrócić uwagę na drobne szczegóły, które zadecydują o idealnym smaku i teksturze naszych serowo-ziemniaczanych poduszeczek. 

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Miękkie i sprężyste kopytka to specjalność każdej babci - złote proporcje to podstawa

Genialne w swej prostocie, szybkie i co najważniejsze wzruszająco pyszne - tak najprościej można określić idealne kopytka z dodatkiem sera. To babcine danie zna niemal każdy łasuch, jednak nie każdy wie, jak poprawnie je przygotować. Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobry skład, jednak nie można zapomnieć także o złotych proporcjach. Przestrzegając te dwie bardzo istotne zasady, jesteśmy skazani na kulinarny sukces, a nasze kopytka będą miękkie, sprężyste i wyśmienite pod każdym względem. 

W babcinej recepturze na pierwszym miejscu królują ziemniaki - bulwy nie mogą być jednak byle jakie. Najlepiej sięgnąć po te bardziej mączyste - to zagwarantuje idealny smak i piękną, sprężystą konsystencję naszego ciasta. Na drugim miejscu jest ser - twaróg powinien być świeży i delikatnie rozgnieciony widelcem. Reszta dosłownie robi się sama- wszystko łączymy, zagniatamy i formujemy charakterystyczny kształt. 

Przepis na kopytka idealne. Z tym składem będą się rozpływać w ustach 

Składniki: 

  • 800 g ziemniaków,
  • jajko,
  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku warzywa. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Bulwy odcedź i przeciśnij przez specjalną praskę lub dokładnie utłucz. 
  2. Do masy ziemniaczanej dodaj teraz rozdrobniony twaróg, jajko oraz obie mąki - pszenną i ziemniaczaną. Na koniec szczypta soli i przechodzimy do wyrabiania ciasta. 
  3. Masę energicznie zagniataj, aż całość będzie jednolita i zwarta. 
  4. Ciasto podziel na cztery części, a każdą z nich roluj, by uzyskać szeroki wałek. Każdy z nich delikatnie spłaszcz, a następnie pod kątem wycinaj kopytka na szerokość około 2-3 centymetrów.
  5. Gotowe kopytka gotuj w lekko osolonym wrzątku - czas to minuta od wypłynięcia. 
  6. Tak przygotowane poduszeczki serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy cukier z masłem, sosy grzybowe, mięsne lub starty parmezan. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA