Kopytka to niemalże synonim swojskiej babcinej kuchni. Danie rodem z dzieciństwa jest bardzo proste w przygotowaniu, jednak warto zwrócić uwagę na drobne szczegóły, które zadecydują o idealnym smaku i teksturze naszych serowo-ziemniaczanych poduszeczek.
Genialne w swej prostocie, szybkie i co najważniejsze wzruszająco pyszne - tak najprościej można określić idealne kopytka z dodatkiem sera. To babcine danie zna niemal każdy łasuch, jednak nie każdy wie, jak poprawnie je przygotować. Kluczem do sukcesu jest oczywiście dobry skład, jednak nie można zapomnieć także o złotych proporcjach. Przestrzegając te dwie bardzo istotne zasady, jesteśmy skazani na kulinarny sukces, a nasze kopytka będą miękkie, sprężyste i wyśmienite pod każdym względem.
W babcinej recepturze na pierwszym miejscu królują ziemniaki - bulwy nie mogą być jednak byle jakie. Najlepiej sięgnąć po te bardziej mączyste - to zagwarantuje idealny smak i piękną, sprężystą konsystencję naszego ciasta. Na drugim miejscu jest ser - twaróg powinien być świeży i delikatnie rozgnieciony widelcem. Reszta dosłownie robi się sama- wszystko łączymy, zagniatamy i formujemy charakterystyczny kształt.
Składniki:
Sposób przygotowania: