Przepis na kopytka z serem. Wyjdą puszyste i mięciutkie dzięki dobrym ziemniakom i tym dodatkom

Kopytka z serem - domowy specjał, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Bazą mogą być ugotowane ziemniaki, które zalegają po wczorajszym objętej. Miękki i delikatny efekt uzyskamy jednak dzięki dodaniu odpowiedniej ilości sera. Wówczas efekt nie będzie wodnisty, twardy i rozgotowany.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Daniem rodem z dzieciństwa są m.in. kopytka z białym serem. To proste i smaczne danie lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Kluczowe w przygotowaniu są odpowiednie proporcje i dobrane składniki. Ten banalnie prosty i słodki przysmak podany z roztopionym masłem i cukrem podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy. 

Kopytka z serem - przepis na ekspresowy i smaczny obiad

Idealne kopytka to miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach kluseczki. Ich przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, jednak kluczem do sukcesu jest tradycyjny, domowy przepis. Receptura opiera się na ziemniakach, twarogu, jajkach i mące. Ważne jest jednak, by zwrócić uwagę na proporcję i zachowanie tradycyjnego, charakterystycznego kształtu. 

Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki

Przepis na kopytka z serem według starej, babcinej receptury

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 400 g białego sera,
  • 4 czubate łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane, ostudzone ziemniaki ugniatamy ręcznie lub przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy jajko i przesiewamy mąkę. 
  2. Do ziemniaków dodajemy także przeciśnięty przez praskę ser biały i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na ciasto. 
  3. Tak przygotowaną masę dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdej porcji formujemy wałeczki i przy pomocy ostrego noża wycinamy pod skosem kopytka. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. 
  4. Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody - warto skorzystać z dużego garna, dzięki czemu kluseczki się nie będą sklejać. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
  5. Podajemy od razu po odcedzeniu z ulubionymi dodatkami. Polecamy masło z cukrem. 
Więcej o: