Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Daniem rodem z dzieciństwa są m.in. kopytka z białym serem. To proste i smaczne danie lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Kluczowe w przygotowaniu są odpowiednie proporcje i dobrane składniki. Ten banalnie prosty i słodki przysmak podany z roztopionym masłem i cukrem podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy.
Kopytka z serem - przepis na ekspresowy i smaczny obiad
Idealne kopytka to miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach kluseczki. Ich przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, jednak kluczem do sukcesu jest tradycyjny, domowy przepis. Receptura opiera się na ziemniakach, twarogu, jajkach i mące. Ważne jest jednak, by zwrócić uwagę na proporcję i zachowanie tradycyjnego, charakterystycznego kształtu.
Zobacz wideo Prosty sposób na kopytka z pesto z pietruszki
Przepis na kopytka z serem według starej, babcinej receptury
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 400 g białego sera,
- 4 czubate łyżki mąki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane, ostudzone ziemniaki ugniatamy ręcznie lub przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy jajko i przesiewamy mąkę.
- Do ziemniaków dodajemy także przeciśnięty przez praskę ser biały i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na ciasto.
- Tak przygotowaną masę dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdej porcji formujemy wałeczki i przy pomocy ostrego noża wycinamy pod skosem kopytka. Czynność powtarzamy z resztą ciasta.
- Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody - warto skorzystać z dużego garna, dzięki czemu kluseczki się nie będą sklejać. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podajemy od razu po odcedzeniu z ulubionymi dodatkami. Polecamy masło z cukrem.