• Link został skopiowany

Robisz pulpety? Wystrzegaj się jednego dodatku, inaczej będą twarde jak serce twojego eks

Pulpety to zawsze dobry pomysł na obiad. Są łatwe w wykonaniu, naprawdę pyszne i smakują chyba każdemu. Każdy ma też swój ulubiony sos do pulpetów. Bez znaczenia jednak, czy wolisz pulpety w sosie pomidorowym, koperkowym czy własnym, mięsne kulki powinny być delikatne i mięciutkie. Jak osiągnąć pulpetowy sukces? Zapamiętaj ważną zasadę: pulpety to nie kotlety mielone, jeden składnik skutecznie je zepsuje i niepotrzebnie utwardzi.
Podsmażone pulpety
Fot. Joanna Szumilas

Jak zrobić pulpety? Cóż, nie urośnie mi nos jak Pinokiowi, gdy powiem, że to banalne. Jednak żadnego banalnego przepisu nie warto traktować po macoszemu, by podczas jedzenia się nie rozczarować. Idealne pulpety są mięciutkie, puszyste i delikatne. Jak osiągnąć taki efekt? Podczas przygotowania masy mięsnej nie dodawaj jajka. Jajko działa jak spoiwo - sprawdza się w kotletach mielonych, które powinny mieć dość zwartą strukturę, pulpety niestety jajko utwardzi i sprawi, że będziemy je żuć i żuć. Żeby jednak masę na pulpety "udelikatnić", warto dodać kawałek chałki namoczonej w mleku lub bulionie i odrobinę wody gazowanej. Wówczas będą tak mięciutkie, że będą rozpadać się pod językiem. 

Zobacz wideo Kurczak w cieście kokosowym

Mięciutkie i delikatne pulpety z indyka w sosie pieczarkowym. Palce lizać

Składniki:

  • ok. 600 g mięsa mielonego z indyka (polecam samodzielnie zmielić udziec), 
  • 500 g pieczarek, 
  • biała część pora, 
  • 3 kromki chałki namoczone w mleku lub bulionie, 
  • 1 mały ząbek czosnku, 
  • mąka pszenna, 
  • sól, pieprz, 
  • śmietanka 30 proc., 
  • ok. 300 ml bulionu lub rosołu, 
  • natka pietruszki, 
  • odrobina sera feta, 
  • olej lub masło klarowane. 

Pulpety w sosie pieczarkowym - sposób wykonania:

  1. Mięso mielone przełóż do miski. Dołóż mocno odciśniętą z mleka chałkę, dodaj sól i pieprz do smaku i wymieszaj masę. Możesz dodać odrobinę mocno gazowanej wody. Porządnie uklep, by napowietrzyć masę mięsną. 
  2. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz. Z masy mięsnej odrywaj niewielkie kawałki i uformuj je w kształt pulpetów (będzie ci łatwiej, gdy lekko zwilżysz dłonie). Następnie obtocz pulpeciki w mące i połóż na mocno rozgrzanej patelni. 
  3. Podsmaż pulpety z obu stron, aż mięso się zamknie. Następnie zdejmij je z patelni i odłóż na bok. 
  4. Na tej samej patelni podsmaż posiekany por i kiedy się zeszkli, dodaj oczyszczone i pokrojone pieczarki. Podsmażaj całość, aż z pieczarek odparuje trochę wody. Następnie lekko je osól, dodaj pieprz i wymieszaj. 
  5. Podsmażone pieczarki zalej bulionem, dodaj pulpeciki, posiekaną natkę pietruszki i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zmniejsz moc palnika i wlej 3/4 szklanki śmietanki. Wymieszaj i duś, aż sos zacznie gęstnieć. 
  6. Dodaj ser feta (wystarczy łyżka) i ponownie wymieszaj. Kiedy ser się rozpuści, możesz podawać pulpety. Podawaj je z ulubionym makaronem, utłuczonymi ziemniakami albo ryżem. 
Więcej o: