• Link został skopiowany

Jesteś na diecie? Odkop go z szuflady. Pomaga zrzucić kilogramy, a jest mało doceniany

Ostry, intensywny, nie każdy go lubi. Pieprz cayenne najczęściej jest wybierany przez miłośników wyrazistych smaków. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz pikantności oferuje też wiele korzyści zdrowotnych. Dowiedz się, co jeszcze kryje ta przyprawa i co może zrobić dla twojego organizmu.
Pieprz cayenne ma wiele wyjątkowych właściwości.
Fot. iStock, Louis-Ortiz

Pieprz cayenne, choć często mylony z ostrą papryką chili, pochodzi z innej odmiany, znanej jako Capsicum annuum. Uprawia się ją głównie w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Indiach. Mimo ostrości przyprawę wykorzystuje się nie tylko do potraw, lecz także w medycynie naturalnej, gdyż przypisuje się jej właściwości wspomagające zdrowie. Warto zaznaczyć, że nazwa pochodzi z błędnego przekonania Krzysztofa Kolumba, który myślał, że odkrył drogę do Indii i chciał sprawdzić czarny pieprz do Europy. Natrafił jednak na paprykę. Jej ostrość wynika z zawartości kapsaicyny.

Zobacz wideo Sałatka Leśna Polana

Na co pomaga pieprz cayenne? Korzyści, o których możesz nie wiedzieć

Przyprawa działa rozgrzewająco i przyspiesza metabolizm, co sprawia, że jest popularnym składnikiem diet odchudzających. Natomiast kapsaicyna pobudza układ krążenia, poprawiając przepływ krwi i wspomagając zdrowie serca. Jak podaje health.com, działa również jak naturalny środek przeciwbólowy. Stosowany miejscowo pomaga łagodzić bóle mięśni i stawów. Wspiera układ trawienny, stymulując produkcję enzymów trawiennych i poprawia ruch jelit, które przesuwają pokarm przez układ. Dodatkowo może wzmacniać odporność dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Zawiera również wysoką zawartość witaminy C.

Jakie są skutki uboczne pieprzu cayenne? O tym warto pamiętać

Jego intensywność podrażnia żołądek, powodując pieczenie, zgagę, a w niektórych przypadkach nawet problemy z refluksem. Osoby z wrażliwym układem trawiennym, a także zaburzeniami serca powinny stosować tę przyprawę z umiarem, gdyż nadmiar kapsaicyny może wpływać na ciśnienie krwi. W przypadku uczulenia na paprykę lub związek nadający pikantność występują reakcje alergiczne, takie jak wysypka lub swędzenie. Aby uniknąć negatywnych skutków, najlepiej wprowadzać pieprz do diety stopniowo, zaczynając od małych ilości i obserwując reakcję organizmu. W razie jakichkolwiek problemów niezwłocznie trzeba udać się do lekarza.

Więcej o: