Nie ma chyba Polaka, który tak po prostu nie lubi pierogów. Pierogi to życie, pierogi to radość, to perfekcja i boski smak. Dziś jednak mamy dla was przepis na pierogi, który króluje nad innymi. Owszem, doskonale znamy i lubimy pierogi z mięsem, ale ten przepis dosłownie wystrzeli z kapci każdego miłośnika wyraźnych, mięsnych smaków. Przydadzą się dwie, może dwie i pół laseczki.
Fot. istockphoto.com/Liudmila Chernetska
REKLAMA
REKLAMA
Pierogi to chyba nasza ukochana potrawa i każdy z nas z pewnością ma swoją ulubioną wersję. Ja do tej pory najbardziej lubiłam ruskie oraz z grzybami i kapustą, ale odkąd spróbowałam tych podwójnie mięsnych pierogów z kiełbasą, przepadłam na dobre. Są pożywne, pyszne, a dodatek czosnku i ziół sprawia, że chce się je jeść i jeść, i jeść. Jaką kiełbasę wybrać? Najlepiej swojską, wędzoną. Taka kiełbasa jest najsmaczniejsza i najbardziej aromatyczna, więc do pierogów idealna. Jeśli brakuje ci już pomysłów, czym zaskoczyć swoich bliskich, na najbliższy obiad zrób te pierogi. Będą cię całować po rękach.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz przepis na bagietki z kiełbaską i jajkiem
Podwójnie mięsne pierogi z kiełbasą. Tak pysznych jeszcze nie było
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
1 szklanka lekko ostudzonego wrzątku (tylko tak, żeby nie parzyła za bardzo w dłonie),
2 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli, najlepiej drobnoziarnistej.
Składniki na farsz:
500 g ugotowanego mięsa z zupy albo rosołu (dobrze, jeśli jest tam wołowina),
2-3 laski swojskiej wędzonej kiełbasy (ok. 300-350 g),
1 cebula,
2 małe ząbki czosnku,
sól, pieprz, pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki suszonej bazylii, szczypta kminku,
trochę bulionu,
tłuszcz do smażenia.
Pierogi z mięsem i kiełbasą - sposób wykonania:
Zacznij od ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę. Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Rozpuść w niej odrobinę soli. Gorącą wodę wlej do ciasta. Dodaj także roztopione masło i zacznij mieszać ciasto, najpierw łyżką (żeby się nie poparzyć).
Kiedy ciasto będzie miało temperaturę przyjazną dla dłoni, zacznij ręcznie zagniatać ciasto. Rób to energicznie do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Zbyt długie wyrabianie ciasta również może je niepotrzebnie utwardzić. Gotowe ciasto owiń ściereczką i pozostaw, by odpoczęło.
Kiełbasę obierz z osłonki i zmiel w maszynce o najgrubszych oczkach. Podobnie zmiel ugotowane mięso, możesz je także dość drobno posiekać. Posiekaj także cebulę.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i dodaj kiełbasę. Podsmażaj chwilę, aż zacznie się robić złota. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
Dodaj gotowane mięso, przyprawy i wymieszaj. Podsmażaj przez 5 minut i pozostaw, by farsz lekko przestygł. Jeśli farsz jest twoim zdaniem za gęsty, dodaj odrobinę bulionu lub rosołu.
Ciasto podziel na części i każdą z nich cienko rozwałkuj. Następnie wycinaj kółeczka szklanką lub większym kieliszkiem. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu i szczelnie zalep, tworząc ozdobną falbankę.
Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od czasu wpłynięcia. Podawaj okraszone podsmażoną cebulką lub z kleksem kwaśnej śmietany.