Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka zasługują na puchar. Stosuje patent z jajkiem

Kotlety mielone to jedno z najprostszych dań obiadowych. Nie oznacza to wcale, że musi od nich wiać nudą. Wystarczy odrobina kulinarnej inwencji, by wyczarować coś wspaniałego. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk, który w swoim przepisie na mielone stosuje sprytny patent z jajkiem. Kucharz podzielił się nim w swojej najnowszej książce "Oddasz fartucha 4. Zapraszam do stołu!". Kotleciki wychodzą soczyste i zjada się je z przyjemnością.

Tomasz Strzelczyk zaskarbił sobie serca fanów prostymi, a jednocześnie ciekawymi przepisami. Dzieli się nimi przede wszystkim na swoim kanale na Youtubie, ale wydaje też książki kulinarne. Najnowsza - "Oddasz fartucha 4. Zapraszam do stołu!" - ukazała się w listopadzie 2024 roku nakładem wydawnictwa Znak Horyzont. Na liście przepisów znalazł się m.in. ten na kotlety mielone, ale zupełnie nie takie, jakich możesz się spodziewać. Kucharz stosuje bowiem pewien trik, który sprawia, że potrawa smakuje sto, jeśli nie tysiąc razy lepiej. I wcale nie używa do tego żadnych wymyślnych składników. Potrzebne są jedynie jajka.

Mielone z płynnym żółtkiem Tomasza Strzelczyka. Murowany kandydat do medalu

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • 200 g mielonej cielęciny,
  • 15 plasterków cienkiego bekonu,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/2 łyżeczki majeranku,
  • 1/4 łyżeczki posiekanej papryczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wkładamy 5 jajek i gotujemy je przez 6,5 minuty. Następnie przelewamy je zimną wodą i obieramy. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy je na około 30 minut, aby napęczniały.

Do miski wkładamy mięso i namoczone płatki. Dodajemy 1 surowe jajko, cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę, starty czosnek i resztę składników. Doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy.

Masę dzielimy na 5 części. Mokrymi dłońmi oblepiamy mięsem jajka i formujemy podłużne klopsy. Każdy klops owijamy 3 plasterkami bekonu. Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 20-25 minut, aż bekon się zarumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnymi sosami.

Książka Tomasza Strzelczyka 'Oddasz fartucha 4. Zapraszam do stołu!'
Książka Tomasza Strzelczyka 'Oddasz fartucha 4. Zapraszam do stołu!' wydawnictwo Znak Horyzont

Powyższy przepis pochodzi z książki Tomasza Strzelczyka "Oddasz fartucha 4. Zapraszam do stołu!", która ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Horyzont. Jej premiera odbyła się w listopadzie 2024 roku.

Więcej o: