Klops Magdy Gessler to genialna propozycja na obiad lub przekąskę. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Klops to bardzo prosta i smaczna potrawa, którą można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje z aromatycznym sosem i ziemniakami, ale także z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. Jak zrobić klops według receptury Magdy Gessler? Sprawdźcie.

Nie wiesz, co przygotować na obiad? No to klops! I bynajmniej nie chodzi o to, że obiadu nie będzie. Klops, czyli pieczeń rzymska, to doskonały pomysł na sycące danie. Dziś mamy dla was przepis według Magdy Gessler. Sprawdźcie, jak słynna restauratorka przyrządza klops.

Klops według Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej z łopatki),
  • czerstwa bułka,
  • 2 jajka,
  • biała cebula,
  • pół szklanki tłustego mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • pół pęczka koperku,
  • przyprawy (do smaku): słodka papryka w płatkach, tymianek, bazylia, sól, pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy

Jak zrobić klops według Magdy Gessler? 

Czerstwą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do momentu, aż całkowicie namoknie. Koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekaną w kosteczkę cebulę. Mięso umieszczamy w dużej misie. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa, wrzucamy także zeszkloną cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku oraz jajka. Wsypujemy bułkę tartą, posiekany koperek, słodką paprykę, tymianek, bazylię. Masę mięsną dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a potem wkładamy do niej mięso. Aby masa się dobrze ubiła i nie powstały w niej pęcherzyki powietrza, kilkukrotnie uderzamy dnem formy o blat. Następnie klops wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około 50 minut. Pieczeń rzymską kroimy w plastry i podajemy na ciepło z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe lub studzimy i kładziemy na kanapki razem z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wideo Rolada z mięsa mielonego

Lubicie klopsy? Dajcie znać w komentarzach, jaki przepis lubicie najbardziej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.