Nie wiesz, co przygotować na obiad? No to klops! I bynajmniej nie chodzi o to, że obiadu nie będzie. Klops, czyli pieczeń rzymska, to doskonały pomysł na sycące danie. Dziś mamy dla was przepis według Magdy Gessler. Sprawdźcie, jak słynna restauratorka przyrządza klops.
Składniki:
Czerstwą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do momentu, aż całkowicie namoknie. Koperek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekaną w kosteczkę cebulę. Mięso umieszczamy w dużej misie. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa, wrzucamy także zeszkloną cebulę, wyciśnięte ząbki czosnku oraz jajka. Wsypujemy bułkę tartą, posiekany koperek, słodką paprykę, tymianek, bazylię. Masę mięsną dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, a potem wkładamy do niej mięso. Aby masa się dobrze ubiła i nie powstały w niej pęcherzyki powietrza, kilkukrotnie uderzamy dnem formy o blat. Następnie klops wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczemy przez około 50 minut. Pieczeń rzymską kroimy w plastry i podajemy na ciepło z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe lub studzimy i kładziemy na kanapki razem z ulubionymi dodatkami.
Lubicie klopsy? Dajcie znać w komentarzach, jaki przepis lubicie najbardziej.